hirdetés

Vannak országok, ahol a gyerekek évente sok-sok alkalommal öltöznek jelmezbe, és nagyon szeretik. Ilyen például Anglia.

 

Nem csak a tavaszt váró farsang alkalmával, hanem könyvnapon, születésnapokon és sokféle iskolai ünnepen mennek a gyerekek egyenruha helyett valamilyen jelmezben. Roppant izgalmas látvány egy iskolányi jelmezes lurkó. Még a tanárok is beleadnak anyait-apait, és szebbnél szebb kreációkban vonulnak a gyerekekkel együtt.

 

Jelmezes bulit bármikor tarthatunk

 

Egy-egy szülinap alkalmával mi is tarthatunk ilyen szülinapi partit, mert azt gondolom, a gyerekek mindenhol gyerekek, és egyformán élvezik a jelmezek adta lehetőséget. Belebújni a kedvenc karakter, hős, mesefigura szerepébe igazán izgalmas feladat, de nagy kihívás is. Fel kell venni az adott figura személyiségét, jellemét, tulajdonságait, és ez egy csomó mindent fejleszt is egyben.

 

Gondolunk bele, hogy mekkora szükség van a gyekkőc memóriájára, helyzetfelismerésére, empátiájára, színészi képességeire, de még a bátorságára is. Egy ilyen szerep felvétele bizony bátor cselekedet. Szerepelni a többiek előtt, felvállalni, hogy jól adjuk a szerepet igazán kihívás.

 

Kiderülhet, hogy a gyermekünk igazi tehetség

 

Még akár az is előfordulhat, hogy egy-egy ilyen szereplés által előbújik gyermekünkből a nagy színész vagy színésznő. Ha ilyen megérzésünk van, érdemes egy színjátszó körrel próbálkozni, soha nem lehet tudni, mi lesz egy ilyen helyzetből. Talán olyan foglalkozást választhat magának, ami egyben a hobbija, kedvenc elfoglaltsága is.

 

Szervezzünk versenyeket

 

Egy jelmezes party jó lehetőség lehet a szülőknek együtt dolgozni a gyerekekkel.

 

Ha egy részét meg tudjuk vásárolni, az is jó lehet, de jó móka hozzá különböző kiegészítőket készíteni együtt a gyerekekkel. Vessük be a kreatív tudományunkat, keressünk dobozokat, flakonokat, kartont, fonalat, tojástartót, és itt a lista akár 5 oldalon folytatódhat. A lényeg a közös barkácsolás, festés, és a munka végén a jól megérdemelt jutalom bezsebelése.

 

Fiús/lányos jelmezek

 

Az óvodás és kisiskolás korban jellemzően a nemükhöz “illő” jelmezt szoktak választani a gyerekek, de ez sem szentírás. Mindig akadnak vagány csajok vagy vállalkozó kedvű fiúk, akik meglepő jelmezekbe bújnak. Nincsenek szabályok, csak a mókázás.

 

Egy ilyen esemény végén a gyerekek pedig egymás jelmezeit is kipróbálhatják, kedvet kapva a következő beöltözős buliban való szerepválasztáshoz.

 

A jelmezeket is áruló Szoti játékbolt, ajándék áruházban érdemes körülnézni. Természetesen a döntést a gyerekekkel együtt kell meghozni, mert mégis csak ők a dolog érintettjei, nehogy a szülőket hatalmas csalódás érje, ha csemetéjük elképzelése kissé más volt.