hirdetés

Idén is nagy volt az érdeklődés, a jogosultak háromnegyede kívánt élni a lehetőséggel. A szülőknek 2015. szeptember 11-ig kellett nyilatkozniuk arról, hogy 7. osztályos lányuk számára kérik-e az ingyenes HPV elleni védőoltást. A héten már minden iskolában megkezdik a vakcina beadását.

hpv_oltas

A 44 ezer jogosult gyermek szülei közül csaknem 34 ezeré kérte a térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást, ami országos átlagban majdnem nyolcvan százalékot jelent. Az oltásokat az érintettek az iskolai kampányoltások keretében kapják, az első védőoltásra októberben, a második vakcina beadására pedig 2016 áprilisában kerül sor. Az oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, legkésőbb október 5-éig az ország valamennyi iskolájába eljut a vakcina, és megkezdődhet a védőoltás beadása. A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is megkaphatják, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, előzőleg fel kell keresni a háziorvost –olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A humán papillomavírusnak több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a HPV-vírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. Az oltóanyag azonban biztonságos.