hirdetés

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 koffeinmentes erdeigyümölcs-teát, köztük 6 gyerekteát vizsgált meg, hogy tartalmaznak-e koffeint, illetve mennyi a valódi gyümölcstartalmuk és mennyi adalékanyag van bennük. Meglepő eredmények születtek.

teázó gyerekek

 

A vizsgálat tanúsága szerint az ár és a minőség ezen termékeknél egyáltalán nem függ össze: nagyon sok drágább gyümölcstea végzett közép- vagy hátsó mezőnyben minőségi szempontból. A 36-ból 12 teának 2% vagy ennél kevesebb a névadó gyümölcstartalma. Az eper, málna és az erdeigyümölcs-teák túlnyomórészt almából, hibiszkuszból vagy csipkebogyóból készült keverékek.

A 6 gyerektea pedig ugyan koffeint nem, de bőséggel tartalmaz aromát és a névadó gyümölcs alig fellelhető bennük. A teszteredményekben legjobban szereplő „felnőtt” gyümölcsteák jóval kisebb arányban tartalmaznak adalékanyagot, sőt a 36 neves termékből egyetlen teljesen természetes összetevőkből áll. Ami a legmeglepőbb, hogy ez az egyik „gazdaságos” hipermarket saját márkás terméke: a Tesco Forest Fruit Infusion erdeigyümölcs-ízű filteres gyümölcstea, az összehasonlításban is az első 3 helyen a tescós gyümölcsteák végeztek. A magyarországi szupermarketekben árusított legismertebb márkák igencsak elbuktak az alapanyagteszten: megosztott utolsó előtti helyen végzett a Teekanne, a Pickwick és a Milford.

Elgondolkodtató, hogy aroma nélküli gyerekterméket nem találtak, bár az adalékanyagok kevésbé voltak jellemzőek a kicsiknek szóló teákban. Csipkebogyót az összes erdeigyümölcs-tea tartalmazott.

A kutatás tanulsága, hogy mivel koffeinmentes termékekről van szó, gyerekek számára nem érdemes feltétlenül gyerekteát venni, és az ár a minőséggel nem áll összefüggésben a vizsgált árucikkek esetében. Ha valóban egészséges, természetes összetevőkből álló teát szeretnénk adni csemeténknek, ajánlott a feltüntetett összetevőket is megnézni, mielőtt a kosarunkba tesszük azt.

(Forrás: Tudatosvasarlo.hu)