hirdetés

Az európai felhasználók 13 százaléka veszített már el pénzt vagy fontos adatot a gyerekek online aktivitása miatt – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatásából. Tehát amellett, hogy a gyermekek fokozott kiberfenyegettségnek vannak kitéve, ők maguk is okozhatnak problémákat.

gyerekek-szamitogep

 

 

Habár ez a százalék nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a válaszadók 47 százaléka azt gondolja, hogy a gyermekei keveset tudnak a számítástechnikáról, és 28 százalékuk pedig azt, hogy a kiberveszélyekről szinte semmit sem tudnak. A tudatosság ilyen mértékű hiánya kockázatot jelent a szülők számára, akik megengedik a gyermekeiknek, hogy okostelefonjukat vagy más eszközüket használják. A válaszadók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előfordult már, hogy a gyermeke véletlenül fontos tartalmat törölt a készülékéről, míg a válaszadók 10 százaléka találkozott már nem várt online számlaértesítőkkel, amikor a kicsik online voltak. Mindent összevetve, minden tizedik megkérdezett szülő bevallotta, hogy megesett már, hogy veszített el pénzt vagy fontos adatot a csemeték online tevékenysége miatt.

 

Mindezek ellenére, csupán a szülők egyharmada van felkészülve az ilyen veszélyekre: mindössze 32 százalékuk aggódik amiatt, hogy a gyermeke szülői engedély nélkül költekezne online, és alig 29 százalékuk nyilatkozot úgy, hogy nyugtalanítja, hogy bizalmas információkat osztanának meg a világhálón. Ugyanakkor a szülők a legkülönbözőbb módszereket vetik be, hogy elkerüljék a bajokat és megóvják a kicsiket az online veszélyektől. Például, 34 százalékuk személyesen ellenőrzi, hogy hogyan használja a gyerek az eszközöket, és 13 százalékuk igényelte az internetszolgáltatójától bizonyos oldalak letiltását. Emellett a szülők 37 százaléka rendszeresen emlékezteti a gyermekét az interneten leselkedő veszélyforrásokra, míg 15 százalékuk döntött úgy, hogy barátja lesz a gyerekének a közösségi portálokon. Jelentős, hogy csak a szülők 24 százaléka használ olyan szoftvert, amellyel korlátozhatja gyermeke online aktivitását, holott ez a kényelmes funkció számos biztonsági megoldásban megtalálható.

 

“Amikor a szülők arra gondolnak, hogy a gyermekek mennyi időt töltenek a világhálón, akkor az első számú aggodalmuk, hogy megvédjék őket a nem kívánt tartalmaktól. Azonban egy másik tényezőt sem szabadna elfelejteniük, mégpedig azt, hogy a gyermekek is könnyen válhatnak a veszélyek okozójává. A Parental Control alkalmazása nem jelenti azt, hogy nem bízunk a gyermekeinkben, ez csak egy érthető elővigyázatosság, amellyel többet közt megóvhatjuk a készülékünket, és a rajta lévő adatokat. Érdekesmód, ez fordítva is működik: idősebb gyerekek is segíthetik idős szüleiket ezekkel a szoftverekkel, akik keveset tudnak a kiberveszélyekről.”- mondta Konstantin Ignatev, a Kaspersky Lab webtartalom elemző csoportjának menedzsere.

 

A Kaspersky Internet Security – multi-device 2015 tartalmazza a Parental Control modult Microsoft Windows és Apple OS X operációs rendszerekhez. Hozzásegíti a szülőket, hogy ellenőrizhessék, hogy gyermekeik milyen oldalakat látogatnak, milyen játékokkal játszanak, és letilthatják a letöltéseket, a hozzáférést a nem kívánt tartalmakhoz, valamint megelőzhetik a bizalmas adatok közzétételét.