hirdetés

A gyerekek beilleszkedését segíti a hároméves kor felett kötelezővé váló óvoda – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin szerint minden gyereket be tudnak fogadni, mert több férőhely van, mint óvodás. Aki pedig szeptembertől mégsem íratja be óvódakötelezett gyermekét elesik a családi pótléktól.

óvoda

 

Novák Katalin megjegyezte: a hároméves kornál fiatalabb gyerekek esetében a bölcsőde célja az, hogy a dolgozó szülők elhelyezhessék valahová a kicsit. Kitért arra is, hogy Európa-szerte a kétkeresős családmodell az elterjedt.

Az államtitkár elmondta, óvodák bővítésére, fejlesztésére, összesen kétezer új férőhely létrehozására 2,5 milliárd forint értékben pályázatot írt ki a nemzetgazdasági tárca; a települések igényeik és tehetősségeik mértékében nyerhetnek el támogatást.

Novák Katalin szavai szerint az új rendszer 10-15 ezerrel növelheti az óvodások számát az új szabályozás bevezetése nyomán. “Férőhelyünk több van, mint amennyi óvodás lesz, a fontos az, és ez a pályázat is pont ezt célozza, hogy ott legyenek férőhelyek, ahol a gyerekek vannak” – fogalmazott az államtitkár.

A rossz szociális helyzetben lévők mindenképp jól járnak, ha eleget tesznek a szabályozásnak, mivel nem esnek el a családi pótléktól és óvodásuk az intézményben ingyen étkeztetésben részesül. Legalábbis a kormány februári határozata szerint ezt szeptembertől minden óvodába bevezetik. Egyelőre a szegényebb családból származó gyermekek államilag finanszírozott ellátásáról egyeztek meg, de szeretnék kiterjeszteni. Lázár János akkor úgy fogalmazott, a tervek szerint a gyerekek 90 százaléka ingyenes étkezést kap idén ősztől.

 

(Esti Újság – MTI)