hirdetés

Már a gyerek 6 hónapos kora után visszatérhet a szülő a munkába, miközben nem esik el a családtámogatástól. A gyed extra január elsejétől bővült.

gyed

 

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is: 2014 előtt, ha a mindkét szülő dolgozott a háromévesnél fiatalabb gyermek mellett, akkor elestek a családtámogatásoktól, nem kaptak gyedet, illetve gyest, ezen a rendszeren változtatott a gyed extra bevezetése. A gyed extrát tavaly 50 ezren vették igénybe.

Novák Katalin elmondta, nőtt a gyed maximális összege is, jelenleg ez 155 400 forint, ami bruttó 5,7 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. Emlékeztetett arra: 2010-ről 2016-ra másfélszeresére nőtt a gyed maximumának összege, ezzel is növelik a családok jövedelmét.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy továbbra is létezik a „testvérgyed”, ami azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek, valamint továbbra is igényelhetik a főiskolai, egyetemi hallgatók és frissen végzettek az egy évre szóló diplomásgyedet.