hirdetés

A francia legenda elment
2018-01-07 20:26

Elhunyt az Eurovízió győztes. December óta kórházban kezelték, és már nem tudott kigyógyulni egy fertőzésből France Gall.
France-Gall-1965Vasárnap reggel egy párizsi kórházban elhunyt France Gall (eredeti nevén Isabelle Geneviève Marie Anne Gall). Az Eurovízió-győztes énekesnő 70 éves volt.
Az énekesnő rákkal küzdött, decemberben pedig elkapott egy fertőzést, ami miatt kórházba került. A szervezete azonban annyira legyengült, hogy nem tudott tovább harcolni.

France már gyerekkorától tanult zongorázni és gitározni, első nagylemeze pedig 1963-ban jelent meg Ne sois pas si bête („Ne légy olyan buta”) címmel. 1964-ben kiadták a második kislemezt is az albumról, s még ugyanebben az évben találkozott Serge Gainsburggel, aki ismert zeneszerző és előadó volt, innentől együtt is dolgoztak, Gainsbourg jó pár dalt írt az énekesnő számára.

1965-ben France Gall képviselte Luxemburgot az Eurovíziós Dalvesztiválon a “Poupée de cire, poupée de son” („Viaszbaba, rongybaba”) című dallal, ami első helyezett lett. A dalt több nyelvre is lefordították, többek között magyarra is: Viaszbaba címmel énekelte fel Toldy Mária. Az Eurovíziós Dalversenyt követően Gall ötéves szerződést írt alá a német Teldec céggel és karrierje felfelé ívelt a országban.

Férje, Michael Berger is sokat segítette, két lemezt is összehoztak együtt.

1997-ben visszavonult, miután 19 éves lánya tragikus körülmények között elhunyt.