hirdetés

Az óceánok megszállottja és a nagy kékséget bemutató híres francia kutató és kapitány 110 éves lenne. A tengerkutatás egyik legnagyobb alakja, Jacques-Yves Cousteau a délnyugat-franciaországi Saint-André-de Cubzac-ban látta meg a napvilágot 1910. június 11-én. A piros sapkás legendának sokat köszönhetünk.

 

Az ifjabb Cousteau diákként igencsak öntörvényű fiatalembernek számított, aki nem volt valami kitűnő tanuló, és többször komoly konfliktusba keveredett a tanáraival. Egyik alkalommal, amikor hirtelen jött haragjában gimnáziumának 17 ablakát betörte, még apja tekintélye sem mentette meg az eltanácsolástól.

Már kora gyermekkorától kezdve vonzódott a vízhez, de a felhők feletti világ is elbűvölte. 1930-ban beiratkozott a Francia Haditengerészeti Akadémiára (École Naval), amelynek elvégzése után, frissen felavatott fregatthadnagyként a Condorcet csatahajóra osztották be tüzérségi tisztnek.

1936-ban súlyos autóbaleset érte: napokig élet és halál között lebegett. Amikor túljutott az életveszélyen az orvosok azt tanácsolták, hogy rehabilitációs célból lehetőség szerint ússzon minél többet.

Jacques-Yves Cousteau 1997. június 25-én, 87 éves korában halt meg.

Gazdag és változatos életútjának nagyon komoly a hagyatéka: a számos, ma már történelmi értékű film, megszámlálhatatlanul sok könyv, szakcikk és publikáció mellett a hivatásos és hobbi búvárok népes tábora is neki köszönheti a mélység birodalmának felfedezését megteremtő automata légzőkészüléket.

Cousteau-t egy időben sokan emlegették úgy, mint a leghíresebb és legnépszerűbb franciát.

Az óceánok felfedezésében és a tengeri környezet védelmében kifejtett munkásságát a világ számos országában ismerték el a legmagasabb szinten.

1961-ben a Fehér Ház kertjében személyesen Kennedy elnök nyújtotta át számára a National Geographic Society nagy aranyérmét, 1972-ben pedig Pompidou köztársasági elnök a Becsületrend parancsnoki fokozatával tüntette ki Cousteaut.

1985-ben elnyerte a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Nemzeti Érdemrend Nagykeresztjét, és még ugyanabban az évben Ronald Reagan amerikai elnöktől átvehette a Kongresszusi Emlékérem arany fokozatát is.

A Kapitány életművének talán az a legnagyobb értéke, hogy emberközelbe hozta azt a Kék Birodalmat, amit élete végéig kutatott és csodát.