hirdetés

Másképp éreznek a kisbabák. Az újszülöttek állítólag féléves korukig nem úgy érzékelik az érintést, mint a nagyobb gyerekek és a felnőttek – derül ki egy friss kutatásból.

kisbaba-telegraph

A Current Biology című szakfolyóirat október 19-i számában megjelent tanulmány szerint a babák nem tudnak különbséget tenni például a simogatás és a csiklandozás között.

Eredményeink elsőként világítanak rá ebben a korai életszakaszban alapvető érzéki tapasztalásra. Kíváncsiak voltunk rá, hogy amikor a picik érintést éreznek a kezükön, tudják-e, honnan jön az inger – fogalmazott Andrew Bremner, a Londoni Egyetem munkatársa.

A 4 és 6 hónapos kisbabákon végzett vizsgálat erre nemleges választ adott.

Ez szerintünk azt jelenti, hogy féléves korig a csecsemők csak a testükön érzékelik az érintést, és nem tudják összekötni a külvilággal. Nekünk kicsit fejfájdító lehet belegondolni ebbe – magyarázta Bremner.

A kutatók szerint tehát a csöppségek nem hozzák összefüggésbe az érintés érzetét azzal, amit látnak, hallanak vagy szagolnak.

Egyszerűen nem kötik külső tényezőkhöz. Ez a számunka nagyon idegennek hangzik – összegezte a Bremner, aki a következő fázisban a csecsemők éntudatát fogja vizsgálni kollégáival.

(Fotó: Telegraph)