hirdetés

Nem hétköznapi cápákra bukkantak  a biológusok. Vulkánokban, kénes vízben és forró vízben élő cápákra lettek figyelmesek Ausztrália közelében, ami picit lesokkolt mindenkit.

vulkáni cápa

A National Geographic tengerbiológusai vulkánok élővilágát kutatták a Salamon-szigetek melletti tengerekben. Ez a maroknyi szigetcsoport Ausztráliától északkeletre néhány száz kilométerre található. Itt, ezen a részen két hatalmas geológiai kőzetlemez találkozik, így különösen aktív a vulkanikus tevékenység. A tudósok arra voltak kíváncsiak, milyen állatok érzik kellemesen magukat a víz alatti vulkánokban és környezetükben.

Tudni kell, hogy ahol az óceán és a magma találkozik, ott a víz rettentő savas kémhatású a felszabaduló gázok miatt, és akár 100 Celsius-fokig is hevülhet. Ilyen extrém körülmények mellett pedig élőlény nem képes életben maradni elméletileg.

A kutatók egy kamerát engedtek le a tengerbe, hogy láthassák, akad-e bármiféle nyoma az életnek az igen  szélsőséges körülmények között. Amit a felvételeken találtak, azon nagyon meglepődtek. Pöröly- és selyemcápák úszkáltak vígan egy vulkán torkolatában, ott, ahol szinte semmi sem adott ahhoz, hogy életben maradhassanak.

Ez a felfedezés rengeteg kérdést felvet. Leginkább azt, hogy miért nem halnak bele a környezeti viszontagságokba ezek a kényes élőlények?