hirdetés

A két terhesség között 11 kilogrammnál többet hízó anyukáknál nem csak a következő baba halvaszületésének esélye nagyobb, a csecsemő egy éven belüli halandósági rátája is magasabb, mint az ennél kevesebb súlygyarapodást elérő nőknél – derült ki egy svéd kutatásból.

kismama baba

 

 

A tanulmány elkészítéséhez 40 ezer svéd nőt vizsgáltak, akik 1992 és 2012 között adtak életet első és második gyermeküknek – az eredményeket a The Lancet brit orvosi lap friss számában jelentették meg. A kutatók megmérték a két terhesség közötti anyai súlynövekedést, és megállapításuk szerint a 11 kilogrammnál többet hízó nőknél 55 százalékkal nagyobb lett a baba halvaszületésének esélye. Ugyanezeknél a kismamáknál 29 százalékkal nőtt annak a kockázata, hogy a baba egyéves kora előtt meghal – olvasható Sven Cnattingius, a stockholmi Károly Egyetem professzora vezette kutatás ismertetésében.

A kutatásunkban részt vevő nők körülbelül egyötöde hízott meg olyan mértékben a két várandósság között, hogy az 30-50 százalékkal növelte a halvaszületés kockázatát és 27-60 százalékkal annak a veszélyét, hogy a gyermek egyéves kora előtt meghal – mondta Cnattingius professzor, aki hozzátette, hogy más kockázati tényezőket, azaz a dohányzást, az anya életkorát és az iskolázottságát is figyelembe vették.

Az első látásra magasnak tűnő kockázat azonban abszolút értékben nézve igen alacsony: Svédországban minden 1000 szülésre jut két halvaszületés, amely a kockázat 50 százalékos növekedése esetén háromra nő. A fejlett országokban igen ritka, magzati vagy egyéves kor előtti halálozást általában veleszületett rendellenességek, születéskori fulladás, fertőzések vagy a hirtelen csecsemőhalál okozza.

A kimutatások szerint a túlsúlyos nők két várandósság közötti hat kilogrammos súlycsökkenése 50 százalékkal csökkentette a születéskori halálozás kockázatát.

Az amerikai nők több mint a fele és minden harmadik svéd nő túlsúlyos vagy elhízott a terhesség kezdetén – mutatott rá Eduard Villamor amerikai járványügyi szakértő, a tanulmány társszerzője, aki szerint tájékoztatni kell a nőket a várandósság alatti egészséges testsúly megőrzésének fontosságáról, valamint arról is, hogy a túlsúlyosoknak a várandósság előtt fogyniuk kell.