hirdetés

Az UNICEF megrázó adatokat tett közzé: az elkövetkezendő 15 évben közel 70 millió gyermek halhat meg ötéves kora előtt amúgy gyógyítható betegségekben. 119 millió kisgyermek pedig súlyosan alultáplált lesz 2030-ra.

síró afrikai gyermek

 

A kutatásban a javuló tendenciákat és a népességnövekedési prognózisokat figyelembe vették. Elsősorban a fejlődő országokat veszélyezteti a drasztikus gyermekhalandóság, ahol nemhogy a szükséges gyógyszerek és védőoltások sem állnak rendelkezésre, tiszta ivóvízhez és alapvető élelmiszerekhez sem jutnak hozzá. A nemzetközi segítség még mindig nem elég, 1990 óta ugyan az ötéves kor előtti elhalálozások száma felére csökkent, a súlyosan alultápláltak aránya 41 százalékkal esett vissza, a jelenlegi tendenciák szerint évente 6 millió kisgyermek életét mégsem tudják megmenteni, akik pedig a szükséges ellátásokkal még ma is köztük lehetnének.

“Ha a nemzetközi közösség engedi, hogy a jelenlegi tendenciák folytatódjanak, gyerekek millióin nem tudunk segíteni”. “A legsúlyosabban nélkülözni kényszerülő gyerekek élete és jövője is számít – nemcsak saját maguk, hanem családjuk, közösségük és társadalmuk számára is” – mondta Anthony Lake az UNICEF vezetője.

Arra is kitért, hogy bár több millióval nőtt az oktatáshoz hozzáférők száma, jelenleg világszerte mintegy 58 millió gyerek nem részesül általános iskolai oktatásban sem.

Kérte a nemzetközi közösséget, hogy az ENSZ következő – szeptemberben kidolgozandó – fejlesztési céljai között kapjon kiemelt figyelmet a nélkülöző, szegénységbe születő gyermekek megsegítése.