hirdetés

A második kerület gyerekei összefogtak, hogy bemutassák az összefogás erejét, illetve hogy felhívják a figyelmet a gyermekek jogaira, valamint szeretnék kifejezni a verbális bántalmazás elleni fellépés fontosságát.

papirlanc

 

Magyarország leghosszabb papírláncát készítette el november 20-án közel ezer második kerületi óvodás és iskolás, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a gyermekek jogainak védelméhez szükséges összefogásra, valamint hogy kifejezzék a verbális bántalmazás elleni fellépés fontosságát. A rekordot hivatalosan rögzítették a Magyarországi Rekordok Hivatalos Adatbázisában.

Az elkészült papírláncot a gyerekek szeretnék eljuttatni az EMMI az EMMI Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának azzal a kéréssel, hogy a láncot használják fel az idei parlamenti karácsonyfa díszítésére.

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja, melyet Magyarországon 1997-ben ünnepeltek először. Ekkor fogadta el az Országgyűlés a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzít. E deklarációk szerint minden gyereknek joga van a védelemhez, az oktatáshoz, az egészséghez, joga van ahhoz, hogy a felnőttek különleges védelemben részesítsék őket, hiszen ők is a társadalom részesei, csak kevésbé képesek a jogaikat érvényesíteni.

Mindezek ellenére a mai napig több ezer öt éven aluli gyermek hal meg szerte a világon olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének; 640 millió gyermeknek nincs fedél a feje fölött; mintegy 130-140 millió gyermek nem jár iskolába.