hirdetés

21 professzor aggódik
2017-10-27 19:55

Huszonegy debreceni professzor, köztük korábbi rektorok adtak ki közös nyilatkozatot a Facebookon. Ebben aggodalmukat fejezik ki a Debreceni Egyetem jövőjét illetően. Úgy vélik, nem jó irányban mennek a dolgok a Debreceni Egyetemen.

receni egyetemÍrnak arról, hogy míg a korábban mindig a szenátus által megszavazott rektorjelöltet nevezték ki az intézmény vezetőjének, addig legutóbb nem az a jelölt kapott bizalmat, akit a szenátus többsége támogatott (erre a felsőoktatási törvény módosítása adott lehetőséget – a szerk.)

Az elmúlt években több olyan fejlesztés is történt az egyetemen (például mérnöki, informatikai területen), ahol nagyra becsüljük az egyetemünk vezetése által tett erőfeszítéseket. Kevésbé vagyunk viszont lelkesek és büszkék arra, hogy olyan képzések, fejlesztési területek kerültek előtérbe és kaptak országos visszhangot, amelyek a rektori vezetés jól behatárolt köréhez erősen kötődtek – írják.

A professzorok szerint Mocsai Lajos és Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címét annak ellenére, hogy megszavazta az egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a szenátus, nem támogatja az egyetemi polgárok többsége.

Nyilatkozatunk azért született, hogy kifejezzük aggodalmunkat az elmúlt években tapasztalt, az egyetemünk szellemiségének hanyatlásához és jó hírnevének lejáratásához vezető jelenségek miatt, és hogy kiálljunk azon egyetemi polgárok mellett, akik nyilvánosan is fel merik vállalni véleményeiket, gondolataikat – zárul a nyilatkozat.

A Debreceni Egyetemen egyébként kétszáz professzor oktat.