hirdetés

15 milliárd forintot nyert a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonában álló Erzsébet Táborok Kft. egy pályázaton, amit a saját tulajdonosa írt ki. A Magyar Nemzet szerint az alapítvány főtitkára és a cég ügyvezetője is Hornyák Tibor, L. Simon László államtitkár volt kabinetfőnöke.

 

zánka gyermektaborA nyertes cég egyedüli ajánlattevő volt, feladatai közé tartozik a rászoruló gyerekek táboroztatása kapcsán a tábori szálláshelyek üzemeltetése, az étkeztetés megszervezése, valamint az őrzés-védés és a kertészeti feladatok ellátása is 2017 és 2020 között. A 15 milliárdos összegért évente valamivel több mint 38 ezer gyereket és az őket kísérő felnőtteket kell ellátni.

 

A táborok Zánkán és Fonyódon zajlanak, az összesen 17 milliárd értékűre becsült két helyszínt az alapítvány ingyen kapta kezelésébe, 15 év után pedig el is adhatja a vagyonkezelővel kötött szerződés szerint – írja a lap. A kormány álláspontja szerint csak ez a két táborhely alkalmas rá, hogy “a kívánt nagyságrendben és az elvárt színvonalon, felelősséggel” tartsák meg a táborokat, ezek viszont az Erzsébet Táborok Kft. üzemeltetésében állnak – így fordulhatott elő, hogy csak egyetlen pályázó volt, aminek ügyvezetője ráadásul megegyezik a kiíró alapítvány főtitkárával. A táborokat egyébként fel is fogják újítani, három év alatt összesen 26 milliárd forintot költ erre a célra az állam Rétvári Bence EMMI – államtitkár bejelentése szerint.

Rétvári a felújítás bejelentésekor elmondta azt is, hogy a modernizálás után kétszer annyi gyerek táborozhat majd az ingatlanokban, mint korábban. Ez azért különös – mutat rá az MNO – mert tavaly szeptemberi nyilatkozata szerint az Erzsébet program 2012-es indulása óta 300 ezer gyerek üdülését segítették, ám az Erzsébet Táborok Kft. négy éven keresztül évi 38 ezer gyerek üdültetését vállalta.