hirdetés

14 milliárd forintnyi váltságdíjat követel a Boko Haram a két éve elrabolt 276 diáklányért, akiket a nigériai Chibokból hurcoltak el erővel a terroristák.

boko haram rabok

A chiboki lányok elrablása után nemzetközi kampány indult el azért, hogy a nigériai hadsereg hatékonyabban cselekedjen, és minél több elrabolt lányt és nőt tudjanak kiszabadítani a Boko Haram táboraiból – írja az Independent.

A terrorcsoporthoz közel álló, névtelen forrás szerint a Boko Haram titokban felvette a kapcsolatot a nigériai kormánnyal, hogy a chiboki lányok szabadon bocsátásáról tárgyaljanak. A terroristák 10 milliárd nairát, azaz közel 14 milliárd forint váltságdíjat követelnek a lányokért.

A diákok elrablása után egy hónappal a terroristák vezetője, Abubakr Shekau azt mondta, hajlandóak elengedni a lányokat, ha a nigériai kormány szabadon enged több szélsőséges dzsihádistát a börtönökből. A tárgyalásokon a Vöröskereszt közvetített, de azok végül eredménytelenül zárultak, miután a kormány közölte, hogy a megnevezett terroristákat nem ők tartják fogva.

Az akkori elnök, Goodluck Jonathan részben az elrablásra adott lassú válasza miatt is veszített a tavalyi nigériai választásokon. Utódja, Muhammadu Buhari már sokkal eredményesebb lépéseket tett a terroristák legyőzéséért: a Boko Haram korábban egy Belgiumnak megfelelő méretű országrészt uralt Nigéria északi részén, mostanra azonban megfogyatkozott a területe.

A nigériai hadsereg a kameruni határhoz közel eső Sambisa erdőbe szorította vissza a terroristákat, és több mint ezer nőt és lányt szabadított ki a Boko Haram fogságából. A chiboki lányokat azonban még mindig nem sikerült megtalálni.

Egy nigériai újság szerint a chiboki lányokat a Boko Haram dzsihádistái nagyon alaposan őrzik, mivel nemzetközi hírnevük miatt fontos tárgyalási aduvá váltak.

Shehu Sani nigériai szenátor és emberjogi aktivista részt vett a korábbi béketárgyalásokon – szerinte az iskolás lányokat egymáshoz közel, de nem egy helyen tartják. Azt mondta: „a Boko Haram tudja, hogy ez nagy fogás.”

Nigériai vadászgépek is keresték 2014-ben az eltűnt lányokat, de csak egy lehetséges tartózkodási helyet találtak két hónappal az elrablásuk után. A hadsereget sokan kritizálták azért, amiért nem támadta meg a felderített pontot, de a katonák azzal védekeztek, hogy az akció során rengeteg lány halt volna meg.