hirdetés

Többségében 13 és 17 év közöttiek célországa, ahova nagyjából 2500 érkezett szülői kíséret nélkül. Sokan azért vágtak neki egyedül a nagy útnak, mert a családnak csak a gyerek átcsempészésére volt pénze a jobb jövő reményében, másik részük pedig csatlakozna a határokon könnyebben átengedett kiskorú rokonhoz. Svédországba elsősorban Afganisztánból, Szomáliából és Eritreából érkeznek.

 

Havonta több mint ezer gyermek kerül menekültként Svédországba, ez a szám 2015-ben már elérte a 12 ezret – írta a Dagens Nyheter svéd napilap, megjegyezve, hogy a gyerekek 20 százaléka szülői kíséret nélkül érkezik. Néhány évvel ezelőtt még csak mintegy háromszáz gyermek keresett menedéket a skandináv országban. “Akkor ezt még magas számnak tekintettük, ma viszont hetente érkeznek ennyien” – mondta a lapnak Kjell-Terje Torvik, a svéd bevándorlási hivatal illetékese. A gyermekek elsősorban Afganisztánból, Szomáliából és Eritreából indulnak útnak, jellemzően 13 és 17 év közöttiek. Az embercsempész-hálózatok főleg ez utóbbi két afrikai országra összpontosítják tevékenységüket – tette hozzá.

Európában az utóbbi években meredeken emelkedett a gyermekkorú menekültek száma. Különösen a nyári hónapokban érkeznek tömegesen, mivel akkor könnyebb leküzdeni a hagyományos útvonalak nehézségeit, így könnyebbnek találják a Földközi-tengeren való átkelést. Az említett országokból főleg Törökországon, Görögországon és a Balkánon keresztül jutnak el sokan Svédországba.

 

Fotó: AFP