hirdetés

Álomnyaralás a polcon
2020-07-19 22:48

Ti is szerettek a tengerparton színes, csillogó kavicsokat szedni, vagy a szeptemberi túrázások alatt leveleket gyűjteni? Van utazásaitokról képeslap vagy szép belépőjegyet emlékbe? Szinte mindenki időt tölt ezek gyűjtögetésével, aztán az esetek nagy részében a szuvenírek általában a fiók mélyén végzik, anélkül, hogy bárki megcsodálhatná őket.

 

Tudtad, hogy egy kis kézügyességgel ízlésesen be lehet mutatni ezeket a sokszor csak nektek kedves emlékeket is, hogy ne csak a szívedben őrizd meg a nyaralás kedvenc pillanatait? Különféle kagylókból, kövekből, a begyűjtött tengerparti vagy sivatagi homokból, szép fadarabokból, esetleg madártollakból egy képkeret és egy kis ragasztó segítségével olyan kompozíciót lehet alkotni, amik a hideg téli napokban is melegséggel töltenek el és felidézik a nyaralás kellemes pillanatait a meleg fűtőtest mellett, egy bögre forró teát szürcsölgetve. Csináljatok sajátkezűleg jól megkomponált emlék- és ajándéktárgyakat a nyáron gyűjtött kincsekből.

Emlékek a tenger kincseiből

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető emléktárgy a kagyló gyertya, amit teamécsesből tudsz készíteni. Olvaszd fel a gyertyákat, óvatosan emeld ki belőlük a kanócokat és tedd bele a kagyló héjába, majd öntsd rá a felolvadt viaszt és hagyd megszilárdulni. Ha odafigyelve készítitek, akár gyerekekkel együtt is csinálhatjátok. A kagylók méret szerint sorba rakhatók, fényük kellemes hangulatot teremt a nyári teraszpartikon.

Az igazán nagy kagylókból szélcsengőt is gyárthattok. Csak egy kis lyukat kell óvatosan fúrni rájuk és damilra felfűzni őket, hogy a szélük pár centire legyen egymástól. Ennek köszönhetően a szél mozgására a részek összeérnek és kellemesen csilingelni kezdenek. Az aprólékos munka miatt ez már egy kicsit nagyobb kézügyességet igényel, de sokkal látványosabb dísztárgy, vagyis megéri egy kicsit babrálni vele, mert igazán egyedi szélcsengettyűk készülhetnek a magatokkal hozott alapanyagokból.

Emlékek üvegbe zárva

Az utazásaink alatt összegyűjtött beszállókártyák, belépőjegyek, képeslapok és minden más apróság, amit nem volt szívünk kidobni, egészen egyedi kompozícióvá állhat össze, ha belerakjuk egy mélyebb képkeretbe, amiket akár szárított levelekkel vagy 3D festékkel is díszíthetünk. De a kedvenc képeiteknek is jobb helye van egy olajjal megtöltött befőttes üvegben, ami így sajátosan térbe helyezi a fotón látottakat anélkül, hogy eláztatná a papírt.

Pár apró kavicsból festékkel vagy alkoholos filccel is alkothatsz. Írj vagy fess rájuk valami inspirálót, hisz ne feledd Mark Twain szavait: “Húsz év múlva sokkal jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem csináltál meg, mint azokat, amiket igen!”

Kell-e ennél jobb ösztönző, hogy merj belevágni nagy kalandokba, ugye nem? Tudod, hogy az utazásaid egy kis darabkája úgyis mindig veled marad majd. Mások pedig csodálhatják a saját kezűleg összeállított kompozíciókat.