hirdetés

Jól járnak azok a párok, akik 10 éven belül három gyereket terveznek. Lázár János bejelentése szerint 10 millió forintos vissza nem térítendő otthonteremtési támogatást kapnak az államtól, valamint további 10 millió forintos kedvezményes hitelre is jogosultak lesznek. Még nem derült ki, milyen feltételek szerint kell visszafizetni az összeget, ha mégsem jön össze a három gyerek.

három gyerekes család

Vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot kaphatnak a három gyereket vállaló párok, a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként pedig további 10 millió forintos hitelhez is juthatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál – közölte Lázár János. Új lakás vásárlása vagy építése esetén jár ez az állami támogatás.

Ez a szocpol helyébe lépett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiterjesztésének tekinthető. Ha már valaki igénybe vett CSOK-ot, az is igénybe veheti az új, bővebb támogatást, de a 10 millió forintból le kell vonni a már felvett pénzt. A vállalást nem teljesítők esetében a visszafizetési feltételeket nem pontosították még a miniszter szerint, vissza fognak térni erre a kérdésre.

Lázár jelezte azt is, hogy a CSOK két gyerek esetén – szintén új lakás vásárlásakor – 2,6 millió forintra nő.

Lázár bejelentése szerint a CSOK-nál eddig érvényben levő négyzetméterkorlátokat eltörölték (csak bizonyos négyzetméter alapterületig lehetett kapni állami támogatást).