hirdetés

Lőttek az olajmegállapodásnak. Nem született megállapodás a kőolaj-kitermelő országok vasárnap Dohában tartott találkozóján a termelés befagyasztásáról. Sajtóhírek szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez tartozó országok közölték külsős partnereikkel, köztük Oroszországgal, hogy előbb a szervezeten belül kell dűlőre jutniuk a termelés korlátozásáról, és majd ezután tudnak más olajkitermelő országokat felkérni arra, hogy csatlakozzanak az egyezséghez.

epa05263531 A man walks past a banner for the oil-producers meeting in Doha, Qatar, 17 April 2016. Reports state top oil exporters, including members of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC), are meeting in Qatar to discuss freezing output.  EPA/STR

A Katar fővárosában, Dohában tartott megbeszélés összehívását két vezető olajtermelő, az OPEC-tag Szaúd-Arábia és az OPEC-en kívüli Oroszország kezdeményezte. A tanácskozás azonban eleve rosszul indult: az olaj- és energiaügyi miniszterek megbeszélése eredetileg röviddel 9 óra előtt kezdődött volna, de végül többórás késéssel nyílt meg, miután Szaúd-Arábia az utolsó pillanatban váratlanul azzal a követeléssel állt elő, hogy a megállapodás ne csak arra a 18 országra vonatkozzon, amelyek részt vesznek az ülésen, hanem az összes OPEC-tagállamra, így Iránra is.

Irán képviselői nem utaztak Dohába, az iráni olajügyi miniszter pedig azt üzente vasárnap, hogy üdvözli az olajtermelés befagyasztását célzó lépéseket, de Irán semmilyen formában sem volt előidézője az olajpiaci egyensúly felborulásának, és éppen emiatt nem is tervezi, hogy önként csökkentse olajtermelését, illetve olajkivitelét. Irán jelenlegi olajtermelése napi 3,5 millió hordó, olajexportja pedig 2 millió hordó. Az iráni olajügyi miniszter vasárnap arról is beszélt, hogy 2017 márciusára az iráni olajtermelés már napi 4 millió hordó lesz.

Elvileg abban állapodtak volna meg Dohában a világ vezető olajtermelői, hogy januári szinten befagyasztják az olajtermelést októberig. A lépéstől azt várták volna, hogy megnyugszanak a piacok, és a kőolaj ára fokozatosan tovább emelkedik. Így már csak az volt hátra, hogy a szaúdi fél elfogadja-e, hogy Irán kilóg a sorból, és amíg mások vállalják, hogy nem növelik a termelésüket, addig Teherán többet termel és többet is exportál, ami piaci részesedésének növekedését eredményezi.

Egyes vélemények szerint a dohai találkozó sikerébe vetett remény eredményeként emelkedett sokat az utóbbi hetekben a kőolaj világpiaci ára, számos elemző viszont úgy gondolja, hogy a túltermelés és a nyomott kereslet által jellemezhető piacon nem a befagyasztás, hanem az amerikai kitermelés csökkenése eredményezte az árak megugrását.

Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával a WTI nyersolaj a globális kereskedés hétfői kezdete óta már 4,53 százalékot, a Brent nyersolaj 3,97 százalékot veszített árából. A WTI jegyzése ekkor hordónként 39,82 dolláron, a Brent nyersolajé 41,38 dolláron állt a határidős piacon.