hirdetés

Parádés ötlet és terv Óbudán. Már az ovikban elkezdik a gyerekeket zenélésre tanítani. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Szerényi Béla, az Óbuda Népzenei Iskola igazgatója közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a III. kerületben már az óvodákban megkezdik a gyermekek népzenei nevelését – olvasható Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közleményében.

gyerek-zeneA tájékoztatásban úgy fogalmaztak, az óbudai népzenei oktatás ügyének képviselete egyszerre jelent hagyományőrzést, hiánypótló képzési formát és a régi zenéhez kapcsolódó kultúra értékmentését.
Bús Balázs, a III. kerület polgármestere szerint a hagyomány ápolásának egyik kulcsa, hogy a gyerekek minél előbb megismerkedjenek a népzene kincseivel. Ezt tükrözi az Óbudai Népzenei Iskola hatókörének mostani kiszélesítése. Az önkormányzat közvetítő szerepet játszik az iskola népzenei tanítása és a kerület óvodásainak a programba való bekapcsolásában.

Hozzátette: A népzene még szélesebb körű megismertetése és megszerettetése része volt Kobzos Kiss Tamás középtávú terveinek, amit vele már nem tudtunk megvalósítani, de életműve ezzel a programmal folytatódik – emlékezett meg Bús Balázs november 8-án az Óbudai Népzenei Iskola egykori igazgatójáról, Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas énekesről, zenetanárárról halálának első évfordulóján.

A 2016/17-es nevelési évben induló „Néphagyományok az óvodában” programsorozat keretében idén 80, jövőre pedig további 140 speciális óvodai foglalkozást szerveznek a kerület 29 intézményében az idén 25 éves Óbudai Népzenei Iskola szakemberei, korábbi növendékei.

A program során májusig 1400 kerületi óvodás ismerkedhet meg a zenei anyanyelvvel, a hozzá tartozó mozgáskultúra alapjaival, a népi hagyományokkal.

A most induló nevelési program célja a magyar zenei anyanyelv megismertetése, néphagyományok ápolása mellett az, hogy szakmai segítséget nyújtson a pedagógusoknak népzenei örökségünk terjesztésében.

A program során hangsúlyos szerepet kap az élő, hangszeres népzene és a tánc együttműködése, amely egy tudatos pedagógiai programra van felépítve – fejtette ki Szerényi Béla, az óbudai Népzenei Iskola igazgatója.

Fábián Éva népi ének tanár, mesemondó előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola tanára a sajtótájékoztatón kiemelte a jelentőségét annak, hogy a gyerekek abban a korban találkoznak a népzenével, amikor a legfogékonyabbak a zene és a tánc ritmikájának a befogadására.
A sajtótájékoztató végén a Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvodájába járó gyermekek Gundiné Szerényi Andrea útmutatása mellett bemutatták a népzenei nevelés néhány elemét, majd Fábián Éva előadásában egy népmesét hallgathattak meg a résztvevők – áll a közleményben.