hirdetés

Mégiscsak teljesül a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a kérése. Immár biztos, hogy megszűnik a letelepedési kötvény. A megoldás technikai részleteiről már tárgyal is a stratégiai kabinet, szerdán pedig a kormány. Kérdés, hogy mindez csak blöff a kormány részéről, hogy a Jobbikkal alkotmányt tudjanak módosítani, vagy valóban meg is teszik.
vona-gabor-mtiA Fidesz magyarázata szerint a konstrukció megszüntetését a kormánypártok már szeptember eleji, balatonfüredi frakcióülésén belengették, egy héttel azelőtt, hogy a Standard & Poors nemzetközi hitelminősítő öt év után a bóvliból a befektetési ajánlású kategóriába emelte vissza a magyar államadósság-besorolást. A megszüntetést a megváltozott gazdasági környezettel indokolták.

Azaz semmi, de semmi köze Vona Gábor, a Jobbik elnökének a kéréséhez mindehhez. Mint ismeretes, Vona és pártja támogatja Orbán Viktor miniszterelnök által előterjesztett alkotmánymódosítást, de csak akkor, ha a kormány a letelepedési kötvények sokak által kétesnek mondott bizniszét befejezi.

Bár a kormánypárti politikusok a miniszterelnökkel egyetemeben csak a rendszer felülvizsgálatáról beszéltek az elmúlt hetekben, a HVG szerint már eldőlt, hogy év végéig beszüntetik a kötvények forgalmazását és – a már megvásárolt papírokat nem bolygatva – 2021-ig kivezetik a befektetési piacról a konstrukciót.

A folyamatot a Jobbik múlt heti ultimátuma miatt kellett felpörgetni, nehogy úgy tűnjön, hogy a kormány beadja a derekát az ellenzéki párt zsarolásának. Orbán Viktor kitartóan azt kommunikálja majd, hogy a döntést a Jobbik zsarolásától függetlenül hozta meg.