hirdetés

Bár békésen zajlott a több mint tízezer diák részvételével a tüntetés Budapesten, a Fidesz székházánál az esemény végén azért volt némi ramazuri. A tüntetés után sokan több százan a Fidesz Lendvay utcai székházához mentek, csakhogy nem engedték oda őket a rendőrök. Így emiatt lett némi feszültség a diákok és az egyenruhások között. A diákok eközben skandálták: „Nem félünk!” és „Mocskos Fidesz!” és „Kismalac Kismalac engedj be” . Persze a rendőrök is kaptak hideget meleget: „Bűnözőket védtek!”. Így lett a vége tömegoszlatás, sikoltozás, rendőri kiemelés, riadalom és több diák is megsérült úgy tudjuk nem súlyosan szerencsére.

 

Mivel a tüntető diákok megpróbálták előretolni a rendőröket, mert nem mehettek a Fidesz székház közelébe és ezen joggal akadtak ki a tanulók, hisz egy szabad országban had mehessünk már oda ahova akarunk, pártszékháztól, narancstól, szegfűtől,  függetlenül, így az egyenruhások hangosbemondóban jelezték a résztvevőknek, hogy magatartásuk jogellenes és menjenek hátrébb, ellenkező esetben kényszerítőeszközt fognak alkalmazni.

Nos alkalmazták is az erőt a rendőrök.

Mivel a rendőrök intelmét nem fogadták meg a diákok, és többször is újra megpróbálták arrébb tolni vagy áttörni a rendőrökből álló sorfalat,  sikertelenül, jött a feketeleves.

Közben szólt a rigmus: „ezt mutasd az M1-en!” .

Persze a diákok többsége nem csinált balhét és erőszakos sem volt. Azt pedig ne nevezzük már erőszaknak, amikor beöltözött rendőröknek feszülnek neki a diákok és megpróbálják őket eltolni. A rendőreink nemcsak erősek, de a közelharcban is járatosak, és a diákok aligha ellenfelek nekik, és aligha jelentenek veszélyt rájuk, hisz ők diákok, nem bűnözők, nem drogos késsel hadonászó egyének.

Persze a rendőrség a honlapján percenként adta ki és hozzá komoly fotókat is közöltek, hogy palackokkal dobálják a diákok a rendőröket. Nos egy palackot is lefotóztak ezt bizonyítván. De nekünk ez inkább kulacsnak tűnt, mint palacknak és a tévedés jogát fenntartjuk.

Aztán jött a közlemény, hogy csavarokkal dobálják a rendőröket.  Fotó itt is készült. Igen egy használt anya, csavarral a végén, olajos is nem is új. Nos ebből kijelenthető ez vagy egy elhagyott autóalkatrész, vagy az utcán talált  anya és csavar, de nem  vásárolt és nem a tüntetésre hozott támadóeszköz ! Halkan jelezzük.

Egyébként furcsálljuk is picit, hogy egy diáktüntetés során percenként ad ki a rendőrség közleményt a honlapján, jelezvén ezek a diákok milyen agresszívak, erőszakosak. KOmolyan a régi Fradi-Ujpest derbik sokkal keményebb attakjánál, már-már háborús eseményeinél sem volt ilyen !!! S fel is merül bennünk a kérdés ezt most miért ? Minek ? Persze értjük csörgött a telefon, hogy akkor most le kell járatni a diáktüntetőket, padlógázzal menjen a karaktergyilkosság ! De ehhez ne asszisztáljon már a rendőrség, sosem tette !!!

Időközben több embert már kiemeltek a tömegből az egyenruhások, őket bevitték a rendőrsorfal mögé, vélhetően igazoltatni.

A rendőrség 9 óra előtt behatolt a tüntetők közé és kettéválasztotta a tömeget. Ez kisebb pánikot okozott, sokan sikítoztak, többen meg is sérültek, őket a többi résztvevők megpróbálták kiengedni a sűrűből. Többen személyes tárgyaikat veszítették el a dulakodásban, valaki a cipőjét is elhagyta.

Az eddigi státusztörvény ellenes tüntetéseket tekintve ez eddig nem látott jelenet volt. Talán a riadalom miatt kicsit le is higgadtak a kedélyek, de a rendőrség lépését hangos „szép volt, fiúk!” skandálással értékelték az elöl helyezkedő demonstrálók.

Fél 10 előtt a rendőrök levettek a sisakjukat és visszatették a sapkájukat, amit a tüntetők egyfajta gesztusként értékeltek. Ekkor már csak a Rippl-Rónai utca feléig állt a tömeg, egyre többen kezdtek hazaszivárogni.

Tudósítónk szerint több százan voltak a Dózsa György úton is a Fidesz-székháznál, ott békésebb volt a hangulat. A tömeg teljes szélességben elfoglalta az utat és a tér sarkát. Leállt a forgalom itt is. A rendőrség közleménye szerint mivel „a jogellenes gyűlés résztvevői elfoglalták a Dózsa György utat, és szándékosan akadályozták a forgalmat, a rendőrség ezért a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között elterelte a járműveket.