hirdetés

Viszlát Nokia
2014-07-18 10:16

Ennyi volt. Bezárja a komáromi gyárát a Nokia, a termelést Ázsiába viszik. A tulajdonos Microsoft nemrég bejelentett nagy leépítéssorozatába a a komáromi gyár is beleesett, s több mint 2000 munkahely szűnik meg. A kormány a hír hallatán intézkedés sorozatba kezdett, kérdés miért nem megelőzték. 
November végéig bezárják magyarországi Nokia-gyárat, és a termelés Ázsiába vitelével több lépcsőben összesen több mint kétezer ember veszíti el állását, közülük 1600-an a komáromi gyárból, a többiek beszállítók és alvállalkozók – közölte a vállalat. A mai napon nem volt termelés a jelenleg még 1800 dolgozót foglalkoztató Nokia-gyárban, így a dolgozókért különbuszokat kellett küldeni – írja a kemma.hu. A gyárbezárást egy üres, de légkondicionált raktárcsarnokban jelentették be a dolgozóknak, akik ma nem is mehettek be az üzembe.
A döntés meglepetést nem nagyon jelentett, hiszen jó ideje csak alacsony kapacitással működött a gyár, de az emberek érthetően csalódottak, nem erre számítottak – mondta László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke. Nagyon jó, kulturált, jó fizetést adó munkahelyet veszítenek el.
A dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat – mondta László Zoltán. A kollektív szerződés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást – közölte László Zoltán. Arra a vállalat hazai vezetői ígéretet tettek, hogy a kollektív szerződés feltételeit maradéktalanul betartják.
A Nokia felvásárlásának részeként a komáromi gyár is a Microsofthoz került; a tavaly ősszel bejelentett folyamat a közelmúltban zárult le, amikor a nokiás dolgozóknak be is jelentették, hogy mostantól a MIcrosofthoz tartoznak. Noha mindenki arra számított, hogy a tulajdonosváltás új lendületet ad a komáromi üzemnek is, de az új típusú telefonok gyártása el sem kezdődött és leginkább X-boxokkal foglalkoztak Komáromban. A munkaszervezésre jellemző volt, hogy sms-ben tájékoztatták az alkalmazottakat, mikor kell vagy épp nem kell bemenniük dolgozni, számolhatnak-e szabadságaikkal vagy sem.
A komáromi egységből már 2012 februárjában is elküldtek 2300 dolgozót, s már akkor utaltak arra, hogy a leépítések folytatása, és az ázsiai költözködés várható. A komáromi gyár mostani bezárása a a tulajdonos Microsoft napokkal ezelőtt bejelenett racionalizálási stratégiájába tartozik. A magyar egység bezárása ezen belül azért sem meglepő, mert a komáromi üzemnek az utóbbi időben nem sikerült jelentősebb részesedést szereznie az új termékek gyártásából.
A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – jelentette be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár. A politikus ma utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.
A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – tette hozzá Szijjártó. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.
Több munkaügyi hivatali döntés is született: kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek, valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez. Mivel az érintett régióban több ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetővé teszik a más ágazatokban történő elhelyezkedést.