hirdetés

Jelenleg hat súlyos állapotban lévő embert kezelnek intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt Magyaroroszágon. A fertőzött betegek száma napról napra több, jelenleg 73 fő. A vírus már szinte minden megyében megjelent, de a szűrések száma sajnos nem nő, mert feltehetőleg nincs rá kapacitás. Vidéken a kisebb településeken, városokban a maszk hiánycikk sajnos. Ami kapható az pedig aranyáron van. Az Esti Újság úgy tudja gondot okoz a maszkok pótlása, mert a környező országokban a vészhelyzetre való tekintettel minden ilyen szállítmányt lefoglalnak.

 

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília megerősítette, jelenleg 73 fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Hozzátette: az országban mindenhol vannak megbetegedések

Kiemelte: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, tehát már nem csak “importált” esetek vannak. Az, hogy mikor lépünk be a tömeges megbetegedések időszakába, nem tudni. Az intézkedések célja, hogy minél jobban “kitolódjon” ez az időszak, de ez anélkül nem fog menni, ha az állampolgárok nem folytatnak jogkövető magatartást, és megszegik a kötelező házi karantént – hangsúlyozta Müller Cecília.

Itt vagyunk az utolsó órákban, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés szakaszába – nyomatékosította. Felhívta arra is a figyelmet, hogy valamennyi intézkedés mellett, akkor lehetünk csak sikeresek, hogyha ezeket a magyar emberek megfogadják, betartják a tanácsainkat és azokat mindenki komolyan veszi és cselekszik. Nem tudom elfogadni a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást, most ennek nincs itt a helye!” – fogalmazott.

Elmondta, az egyre több igazolt esettel a laborvizsgálatok száma is folyamatosan nő, és kiterjedt a kontaktkutatás is. Jelezte, hogy Magyarország a kezdetektől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárásrendje szerint végzi el a gyanús esetek kivizsgálását.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy megszervezés alatt van, hogy az Országos Mentőszolgálat a fertőzésgyanús emberektől otthonukban vegyen mintát, az ehhez szükséges eszközöket már kiszállították a mentőszolgálathoz. Ugyanakkor jelezte, hogy az ilyen esetek nem a sürgős “kiszállás” kategóriába tartoznak, de ellátatlanul senki sem marad.

Ha a laborvizsgálat pozitív, akkor sem kell a fertőzöttnek feltétlenül kórházba mennie, ha nincs tünete vagy csak enyhe tünetei vannak, akkor a fertőzött az otthonában, elkülönítve maradhat.Amennyiben valakiről a laborvizsgálat igazolja, hogy koronavírus-fertőzött és tényleg beteg, a klinikai tünetek súlyosak, tehát kórházi ellátásra van szüksége, akkor a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítják, elkülönítik és kezelik – ismertette. Jelezte azt is, hogy folyamatos a járványkórházak kijelölése is, amennyiben tömeges elhelyezésre lenne szükség.

Felhívta a figyelmet, hogy ezentúl a kötelező házi karanténban már az igazolt, de tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató – fertőzöttek is tartózkodnak, ezért nagyon fontos, hogy ők is betartsák azt, hogy lakásukat nem hagyhatják el, vendéget nem fogadhatnak. Müller Cecília kiemelte, érdemes a család többi tagjának elkülönülve tartózkodnia betegtől, lehetőleg egy másik ingatlanba költöznie. Ha ez nem megoldható, akkor az intézményi karantén rendelkezésre áll – emelte ki.

Az intézkedés célja, hogy a járvány terjedését lelassítsuk, és a lehető
legminimálisabbra csökkenjen a személyes találkozás lehetősége még akkor is, ha valaki enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, folyik a járványügyi vizsgálat a dél-koreai vívók esetében, akiknek pozitív lett a vírustesztje. Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint két idős ember hunyt el a Szent Imre kórházban, akiknél haláluk után derült ki koronavírus-fertőzöttségük, Müller Cecília kijeleztette: továbbra is egy ember halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon, más ilyen esetről nem tudnak.

Müller Cecília kitért arra, hogy a háziorvosoknak alapesetben is rendelkeznie kell védőfelszereléssel, de mivel ezek beszerzése nehézkessé vált, ezért alakították ki a mentőállomásokon üzemelő depókat, ahol ezek az eszközök átvehetők. A napokban juttattak el 19 344 darab “ffp3”-maszkot ezekre a mentőállomásokra.
Az eszközellátottsággal kapcsolatban elmondta, nem minden egészségügyi dolgozót fenyeget egyformán a megbetegedés kockázata, azoknak, akik az intenzív osztályon igazoltan koronavírusos beteget ápolnak teljes védelem jár.

Müller Cecília megköszönt minden olyan felajánlást, amely a védőmaszkok gyártására irányul, jelezte, ezeket és bármilyen felajánlást az operatív törzsnek kell továbbítani.

Az Esti Újság újságírói Tolna megyében megkerestek pár gyógyszertárat, hogy maszkot vegyenek. Sajnos 3 helyen sem jártunk sikerrel. Sajnos hiánycikk lett, ami baj lehet a vírus esetleges berobbanásakor. Több önkormányzati vezetővel beszéltünk, hogy kaptak-e maszkokat, a válasz egyértelmű nem volt. Az amúgy is szűkös költségekkel működő önkormányzatok pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy a boltban korábban 1000 forintos maszkokért, most a fekete piacon 3 ezer forintért szerezzék be. Bár minden településvezető akikkel beszéltünk, ha tudnának szerezni és lenne maszk, akkor is vennének, bármennyiért, mert a lakosság életének a megóvása nekik mindennél fontosabb.