hirdetés

A Magyar Ipari Kereskedelmi Kamara ágazatspecifikus javaslatokat állított össze a készülő óriási állami mentőcsomaghoz. Parragh elnök úrék dolgoznak. Persze járvány ide vagy oda, és a hiteltörlesztések felfüggesztése ellenére az ötezer forintos tagdíjat bizony fizetni kell mindenkinek, a felszólító leveleket pedig már is ki is postázták, amelyben a tagdíj befizetésére emlékeztetik a tagokat.

 

Az MKIK is gőzerővel dolgozik és ötletel a vírus okozta gazdasági újraindításon, ami kell is, hisz augusztusig szinte minden állani fog a koronavírusos vészhelyzet miatt. Sok vállalkozás bezár, munkahelyek ezrei fognak megszűnni feltehetőleg. Igy kell is az ötletelés.

Az azonban picit fura, hogy az MKIK továbbra is kéri az ötezer forintos kamarai djat mindenkitől. Válság ide vagy oda. Igy az ember azt gondolhatta volna, hogy Parragh elnök úrék a vészhelyzetre való tekintettel eltörlik a tagdíj fizetést, vagy csak a felét kérik, ezzel is enyhítve a bajba kerülendő vállalkozások gondjait. Nos nem ez történt, a levlet, a felszólítást mindenki megkapta.

Szóval az MKIK ülön-külön munkacsoportok dolgoznak a a kereskedelem, a logisztika, az élelmiszer-gazdaság, az ipar, a turizmus és a pénzügy területén, a kereskedelmet érintő javaslatokról most a Portfolio számolt be. A kamara javaslataira érdemes odafigyelni, hiszen Parragh László, a szervezet elnöke is részt vett azon a hétfő reggeli tanácskozáson, ahol Orbán Viktor bejelentette: minden idők valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervére készül a kormány.

A javaslatcsomag legfontosabb részletei:

• A kereskedelemre vonatkozó részletes javaslatokban szerepel például, hogy az élelmiszerüzletekben a vásárlókkal kapcsolatba kerülők kapjanak védőfelszerelést;
• és hogy a forgalomcsökkenés mértékétől függő bérleti díj módosítás jöhessen létre az üzletek bérlői és bérbeadói között;
• valamint hogy átütemezhetőek legyenek a hitelszerződések, továbbá, hogy szükség esetén legyen egységes nyitvatartása a boltoknak és munkaerőhiány esetén ez akár egy rövidebb időszak is lehessen.
• A listán az is rajta van, hogy az érintett üzletágak az adóelőlegekre fizetési haladékot kapjanak,
• és hogy az áfa visszaigénylésének időszakát rövidítsék le.