hirdetés

Magyarország határán zaklatják, verik a migránsokat, és rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket – írta a Human Rights Watch  nemzetközi jogvédő csoport a honlapján közzétett beszámolójában. A szervezet menekültek elmondása és megfigyelők jelentései alapján ténykedik többnyire.

röszke1

A jogvédő csoport szerint sokkoló módon a tranzitzónákra a kormány egy jogi fikció keretében úgy tekint, hogy az ott tartózkodó személyek még nem léptek be Magyarország területére. Vizsgálata során a Human Rights Watch azt tapasztalta, hogy míg egyes kiszolgáltatott csoportok tagjait Magyarországon belüli nyitott befogadóállomásokra viszik, 2016 májusa óta a magyar kormány a legtöbb egyedülálló férfi menedékkérelmét mérlegelés nélkül, azonnal elutasítja.

Magyarország minden szabályt megszeg a Szerbia felől érkező menedékkérők ügyében: kérelmeiket azonnal elutasítja, őket magukat pedig visszaküldi a határon túlra. Azokat az embereket, köztük nőket és gyermekeket, akik engedély nélkül léptek Magyarország területére, súlyosan bántalmazták, és a határ másik oldalára toloncolták – jelentette ki Lydia Gall, a HRW Balkán- és Kelet-Európa-kutatója.

Azt is rögzítették, hogy a tranzitzónák területére lépő emberek számát korlátozzák, ami a HRW megállapítása szerint azt jelenti, hogy migránsok és menedékkérők százai  köztük nők és gyermekek rekednek a senki földjén , ahol nagyon szegényes körülmények között várják bebocsátásukat a tranzitzónákba.

A HRW azt tapasztalta, hogy azokat a menedékkérőket és más migránsokat, akik a szabályok megkerülésével, a tranzitzónákon kívül próbálnak az ország területére lépni, visszakényszerítik Szerbiába, gyakran erőszakos eszközöket alkalmazva, és figyelmen kívül hagyva, hogy védelemre szorulnak.

A szervezet 41 menedékkérővel és migránssal, nem kormányzati csoport tagjaival, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) munkatársaival, emberi jogi ügyvédekkel, aktivistákkal, továbbá a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a magyar rendőrség munkatársaival készített interjút. A megkérdezettek között volt három olyan férfi is, akit a tranzitzónákból fordítottak vissza Szerbiába, miután menedékkérelmüket érdemi vizsgálat nélkül utasították el, és nem hagytak elég időt arra, hogy előkészítsék fellebbezésüket.

Az LMP rendészeti szakszóvivője szerint lényegében lehetetlen Magyarországon menedékjogot kapni. Gertsmár Ferenc arról számolt be, hogy Stasbourgban már most is több eljárás folyik Magyarország ellen a menekültjogi szabályok szigorítása miatt. Meginterjúvoltak 12 olyan embert is, akit magyar területen vettek őrizetbe. Ők csoportokban, nőkkel és gyerekekkel együtt, szabályszerűtlenül próbáltak belépni az országba.

Azt mondták: a hatóságok képviselői brutálisan megverték, zaklatták, majd Szerbiába toloncolták őket. Arról számoltak be, hogy a hatóságok képviselői gyakran gázspray-t is használtak, amely a szemük körül égető érzést okozott. Elmondásuk szerint kutyákat uszítottak rájuk, rugdosták, botokkal és ököllel verték, műanyag bilincsbe verték, majd további sérüléseket okozva a szögesdrót kerítés vékony résein tuszkolták át őket tartalmazza a beszámoló.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője, Simon Ernő „szemétből és ponyvából eszkábált lakó alkalmatosságnak” nevezte a menekülteknek szánt sátrakat. Úgy fogalmazott, meglehetősen embertelenek a körülmények tapasztalhatók.

– Tegnap én egy olyan afgán fiatalemberrel beszélgettem, Röszkénél ebben a sátortáborban, aki ő maga mesélte el, hogy a csoporttal a múlt héten az új határőrizeti rendszer életbe lépése után a magyar határra visszakísérték, és amikor a kerítésen keresztül visszaküldték a szerbiai oldalra akkor a hátába kétszer is belenyomták ezt a sokkolót számolt be a szóvivő.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerdai közleményében szintén bírálta a menekülők bántalmazását. Emlékeztettek: több mint egy hónapja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adott hangot aggodalmainak, most pedig a Human Rights Watch tette közzé, hogy egyenruhások rendszeresen és módszeresen bántalmazzák a menedékkérőket. A közlés szerint egyelőre nem tudják biztosan, kik azok a rejtélyes egyenruhások, akik menekülőkre támadnak, de egyre biztosabb, hogy nem elszigetelt esetekről van szó.

A magyar államnak kötelessége lenne felderíteni, rendőrök vagy katonák, mezőőrök vagy önbíráskodó paramilitáris banditák az elkövetők áll a közleményben.

A belügy szerint szó sincs olyanról, amiről a jogvédő szervezet beszél. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport tévesen értelmezi a menekültügyi eljárás szabályait közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel, hangsúlyozva, Magyarország betartja a schengeni határ-ellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.

(Fotó: archív)