hirdetés

Ebben a hónapban mérséklődtek először az utóbbi évben igencsak elszállt albérletárak. Szakértők szerint az elkövetkezendő fél évben stagnálás, illetve csökkenés várható a lakások piaci bérleti díjában.

lakás bérlés

Enyhén tovább csökkenhetnek, vagy stagnálhatnak az albérletárak a következő fél évben – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 csatornán pénteken.

Az ingatlanhirdető portál elemzésében több mint tízezer, 30-89 négyzetméteres ingatlan áprilisi bérleti díját hasonlították össze a tavalyi árakkal. A fővárosban éves szinten 2,5 százalékkal, havi 156 ezer forintra mérséklődtek az átlagárak az egy évvel ezelőttihez képest.

Balogh szerint az árcsökkenés részben a folyamatosan bővülő kínálat, csökkenő kereslet eredménye, az utóbbi egy évben országosan 41 százalékkal, a fővárosban 37 százalékkal több a kiadó ingatlan, a kereslet viszont 13,5 százalékkal csökkent.

Áprilisban már a díjak enyhe mérséklődését figyelte meg a portál, Budapesten egy albérlet átlagára 150 ezer és 160 ezer forint, országszerte pedig 140 ezer forint lett. Ez azonban még mindig magas, egy átlagfizetésből 150 ezer forintos albérletet nem lehet finanszírozni, ezért nagyon népszerű lett az albérletek megosztása. Többek között ez is jelzi, hogy az albérletkeresők elérték teljesítőképességük csúcsát, rövid távon csak lefelé vezet az út, vagy stagnálnak majd az árak.

A bérleti díjak áprilisi enyhe csökkenése nem jelenti, hogy fél éven belül visszatérnek az árak 50 ezer és 70 ezer forint közé, ugyanakkor jelzi, hogy az alacsony piaci kamatkörnyezetnek köszönhetően nagyon sokan fektetnek ingatlanba. Bérbeadással 6-7 százalékos hozamot is el lehet érni, szemben a banki 2-3 százalékos kamattal.