hirdetés

Több száz postás vonult az utcára, mert nem kaptak idén béremelést. November óta egyeztetnek a szakszervezetek a Magyar Postával, de még nem jutottak eredményre. Az érdekvédők 10 százalékos béremelést szeretnének, de a vállalat vezetése szerint veszteséges a posta, ezért csak egy egyszeri juttatást tudnak adni. A Magyar Postának 28 ezer alkalmazottja van. Béremelésre nincs pénz állítólag.

 

Az Országházzal szemben gyülekeztek a postai dolgozók. Négy szakszervezet hirdetett demonstrációt, mert idén nem kaptak béremelést, és az eddigi tárgyalások után csak egy egyszeri kifizetést ajánlott nekik a Magyar Posta.

Tavaly, mikor elindultak a bértárgyalások 15 százalékot kértünk, most is kétszámjegyű az a szám, ami feltétlenül szükségeltetik ahhoz, hogy ne szakadjunk le, az amúgy is leszakadó bérekkel. – nyilatkozta híradónknak Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke.

A megmozdulásra az ország több pontjáról érkeztek.

A postai dolgozók a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek írtak egy petíciót, így átvonultak a tárca épülete elé.

A petícióban azt írják: több állami tulajdonú vállaltnál megvalósult a bérfejlesztés, csak a postások maradtak ki az emelésből. A szakszervezeti vezetők szerint ráadásul a postai dolgozók a járványhelyzet alatt is sem tehették meg, hogy otthon maradjanak.

Sokan sztrájkot sürgettek a demonstrálók közül.

Nagyon nehéz dolgunk lenne a vonatkozó törvények értelmében, az elégséges szolgáltatások tekintetében. Ezért mondom, hogy egy nagyon megfontolt kérdésnek kell, hogy legyen. – mondta Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke.

A demonstráció után a Magyar Posta vezérigazgatója azt nyilatkozta: a vállalat veszteséges, az Európai Uniós szabályok miatt pedig nincs lehetőség arra, hogy a kormány plusz forrást adjon a cégnek. A posta vezetősége nem tudja teljesíteni a béremelést, csak más juttatást tud biztosítani.

Van egy teljesítményösztönzők, amit megemeltünk. Ennek egy része került kifizetésre áprilisban, illetve ennek lesz a maradék része decemberben folyósítva. Ezen felül ígértünk egy egyszeri, további kifizetést, amit augusztusra időzítenénk. – jelentette be Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

A szakszervezeti vezetők és a posta képviselői között hétfőn folytatódnak a bértárgyalások.