hirdetés

Újabb nem várt fordulat történt a Magyar Pünkösdi Egyháznál. Állítólag a vezetőség váratlanul lemondott.  Mint ismeretes közel 8 milliárdos pénzmosás miatt nyomoz a NAV  s az ügyben két személy előzetes letartóztatásban van tavaly nyár óta. Az Esti Újság úgy tudja, hogy hamarosan újabb gyanúsítások várhatóak az ügyben és lehet ez áll a tömeges lemondás mögött s nem szeretné az egyház, hogy bárkit is bilincsben vigyenek el a vezetőség tagjai közül. A NAV nyomozói a napokban ismét kihallgatták az előzetesben lévő pünkösdis személyeket és úgy tűnik részletes információkat kaphattak. Kerestük a MPE illetékeseit de szokásukhoz híven ezúttal sem reagáltak.

 

Állítólag a MPE elnökség és egyháztanács hat tagja mondott le váratlanul pénteki hatállyal. Mindez már várható volt, hisz a NAV Bűnügyi Igazgatósága 8 milliárdos költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz. Az pedig nehezen hihető, hogy ezen monstre ügyről semmit se tudtak az egyház vezetésében, főleg úgy, hogy minden pénzügyi utaláshoz vezetői engedély kellett.

„Az elnökség és egyháztanács hat tagja még időben, emelt fővel távozhat a pünkösdi egyház éléről, megelőzve, hogy posztjukról őrizetbe vétellel, esetleg megbilincselve állítsák fel őket” – kommentálta a pénteki lemondásokat a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) ügyeit jól ismerő személy számolt be a Magyar Narancs. Forrásaink szerint olyan adatok, információk, belső levelezés és dokumentumok állnak az adónyomozók rendelkezésére, amelyek azt bizonyítják, hogy az elnökség és az egyháztanács nem egyszerűen nem teljesítette ellenőrzési kötelezettségét, hanem akadályozta is az erre irányuló erőfeszítéseket. Ezzel elősegítették azokat a súlyos bűncselekményeket, amelyek megalapozott gyanúja miatt immár ötödik éve folyik a vizsgálat az egyház egyik intézményénél, a békéscsabai központú Közösségi Missziónál. A költségvetési csalással és pénzmosással okozott kárérték elérheti a 8 milliárd forintot.

Az egyházi vezetés a lemondásról tájékoztatta a lelkészeit és az intézményeit is írásban.

„(…) mindenben támogatjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tényfeltáró munkáját, és még a látszatát is szeretnénk elkerülni annak, hogy vezető pozíciónkat a vizsgálat befolyásolására kívánnánk használni. Közös célunk az ügy részleteinek mihamarabbi feltárása és egyházunk megújulásának előmozdítása, készséggel áll a hatósági vizsgálatok elébe. (…) Tiszta a lelkiismeretünk, nem követtünk el semmiféle törvénytelenséget, szabálytalanságot, és biztosak vagyunk benne, hogy az eljárás során bebizonyosodik ártatlanságunk” – áll az MPE lelkészeihez és intézményeihez pénteken eljutatott levélben, amelyet Pataky Albert elnök és Pintér Imre alelnök mellett Cartoletti Norbert, D. Nagy József, D. Nagy Tamás és Szerdi Szilárd kerületvezetők írtak alá.

Mint arról már az esti Újság is beszámolt , a pünkösdi egyházszegeid külsős szakértői, akik a könyvvizsgálatot látták el már 2019-ben az egyházvezetés asztalára tette azt a jelentést, amely a Közösségi Misszió esetében súlyos és nagy értékű költségvetési csalást és pénzmosást gyanít. A NAV nyomozás is innen indult, mert ez a jelentés illetéktelenek kezébe került s onnan egyenesen a NAV -hoz. Úgy tudjuk a könyvvizsgálók feltehetőleg pénzt kaptak az illetéktelen hölgytől, aki ezen jelentéssel befolyását és az üzleti érdekeit kívánta növelni az MPE vezetésénél. Persze az is lehet a hölgy csupán csak egy jó papírt akart amivel vádalkut kötni, ha esetleg bajba kerül.  Ez a személy úgy tudjuk több más egyháznál is ténykedett és fért hozzá azon pénzekhez, amelyet az egyház az államtól kapott.

Úgy tudjuk a NAV nemrég kihallgatta az előzetesben lévő  V. Gy.-t és V. K.-t, akik a Békéscsabai Misszió Közösségnél dolgoztak és lehet tudtak olyat mondani a NAV nyomozóknak, akik most újabb lendülettel és minden részletet tudván ismét nyomozati cselekményeket fognak végrehajtani. S az is elképzelhető az előzetesben lévők elmondták, hogy minden pénzügyi tevékenységhez engedélyt kellett kérniük írásban az MPE vezetőitől.

A vezetőség lemondása azért is érdekes, mert az MPE nemrég kapta meg az újabb állami milliárdokat.

A vezetés csaknem minden tagjának lemondása után hamarosan tisztújító országos közgyűlést kell összehívni, ahol új vezetőséget választanak – addig ügyvezető jelleggel marad a most lemondott egyházvezetés. Ám a tét nagyobb a posztok újra betöltésénél: a vizsgálat végére akár az is kiderülhet, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház vezetése törvényellenesen működött és lényegében fedezte a hatalmas csalássorozatot. Ha ez így lenne, annak következményeként az MPE elveszíthetné bevett egyházjogi státuszát, sőt akár egyházi működése is kérdésessé válhatna.