hirdetés

Pletykák ide,mendemondák oda elutasította az ügyészség Váradi András családja ügyvédjének panaszát, és megállapította: a rendőrség helyesen döntött, amikor bűncselekmény hiányában zárta le a halálos baleset vizsgálatát. A juhászból lett politikus ügyében sokan azt feltételezik, nem volt véletlen a baleset. Mások meg várják azon dokumentumok előkerülését, amiről Váradi beszélt nekik, s amely, komoly leleplezés lett volna ellenlábasaira nézve. Magyar György szerint viszont számos körülmény tisztázatlan az ügyben, ezért pótmagánvád keretében a bíróságon kell lefolytatniuk a bizonyítási eljárást. 

Váradi András

Bűncselekmény hiányában szüntette meg a rendőrség a büntetőeljárást Váradi András ügyében, amelyet halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt folytatott – ez év áprilisáig. Ismert: az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjét, a közismert juhászt tavaly október 11-én ütötte el egy gépkocsi Alcsútdoboz közelében.

A döntés ellen Magyar György, a család jogi képviselője panaszt nyújtott be az ügyészségre, mely azonban a napokban elutasította azt. Eszerint a rendőrség helyesen járt el, amikor nem rendelte el a helyszíni bizonyítási kísérletet, illetve más védői indítványoknak sem adott helyt.

Az ügyvéd kifogásolta, hogy ellentmondás feszül a kirendelt szakértők véleménye között. A műszaki szakember szerint a baleset úgy következett be, hogy Váradi a felezővonalat 80 centiméterrel átlépve, a másik sávban gyalogolt, amikor a vele szemből érkező Mercedes a bal elejével elütötte őt, mert nem tudta elkerülni a férfit. Ebben az esetben – ha valóban így történt volna – az áldozat vagy szemből, vagy a bal oldalán szenvedett volna sérüléseket. Az orvosszakértők viszont egyértelműen rögzítették: a polgármester-jelölt halálát a teste jobb oldalát ért erőbehatások okozták. Azt is megállapították, hogy az ütközés álló helyzetben érte, miközben a bal lábán állt, és a jobbal lépett előre. A férfi teste a gázolást követően 26 métert repült.

Váradi Andrást az első hírek szerint akkor gázolta el egy osztrák-magyar állampolgárságú 84 éves sofőr Mercedese, amikor az autójáról leesett létrát vitte vissza járművéhez.

Az ügyvéd azonban beszámolt egy tanúvallomásról is, mely szerint a Váradi után haladó Opel vezetője észlelte, hogy a későbbi áldozat leáll, s maga is megállt járművével. Váradi elnézést kért, és annyit mondott, hogy a létráért indul vissza. Az opeles maga is érzett egy huppanást korábban, úgy vélte, áthaladt a létrán. Bekapcsolta a vészvillogót, és várt, míg Váradi az autója mögé ment a létráért. Az elütést azonban nem látta, mert nem nézett a tükörbe.

Ez azért fontos momentum, mert közel sem biztos, hogy a juhászt már a létrával visszatérőben ütötték el. A létra egyébként is különös szerepet tölthet be a bizonyításban, hiszen kiderült, az elütéskor az alumínium eszköz nem sérült, illetve állítólag nem hagyott nyomot a gázoló autón sem. A helyszínelés idejére a szalagkorlát mellé helyezték el, ez a háttérben látszik is az egyik fotón. A létrát végül egy családtag vitte el az áldozat többi tárgyával, illetve autójával együtt. Odahaza a fészerben helyezték el. Amikor hónapokkal később a rendőrségnek mégis eszébe jutott, hogy a létrát is megvizsgálja, addigra az eltűnt. Később kiderült egy rokon vitte el festéshez, majd később visszatette a helyére. Ekkor azonban már a nyomozókat nem érdekelte a bizonyíték.

Mindezek alapján az ügyvéd szükségesnek érzi, hogy pótmagánvád keretében a bíróság folytassa le a bizonyítási eljárást, melynek során „újrajátszanák” a balesetet is, illetve orvosolhatják a nyomozó hatóság hibáit, hiányosságait. Fel kell oldaniuk a szakértői ellentmondásokat is. Az iratok benyújtására 60 nap áll rendelkezésére.

Magyar szerint azért is lett volna szükség az alapos vizsgálatra, hogy az eset után felröppent pletykákat, elméleteket is kétséget kizáróan cáfolhassa a nyomozás. Ez most a bíróságra vár.

Pletykák pedig vannak.Az Esti Újságnak nyilatkozott egy liberális kisebbségi politikus, aki szerint Váradi nagy bejelentésre készült és nagy leleplezésre. Azonban ebből már semmi  sem lett, mert meghalt.

Beszéltünk telefonon a tragédia napján, mondta a nagy hírt, hogy most meg van mindenki fogva és megy is találkozik az RTL stábjával és oda adja nekik az erről szóló dokumentumokat. nem tudom mi lett ezekkel és hova tűntek -mondta Bodnár János.

( Népszava-Esti Újság )