hirdetés

Sokba került az ellenzéki képviselők tavaly december 10-én, illetve 12-én tartott parlamenti performansza, fütyülése és tiltakozó akciója. Havi tiszteletdíjukat ugyanis elbukták, ez lett a büntetésük. Többek között ekkor fogadták el a túlóratörvényt, a most megbüntetett képviselők egy része elállta a pulpitust.

 

A Fidesz-kétharmad döntése nyomán kedden az Országgyűlés úgy döntött, pénzbüntetést kapnak Kövér László házelnök javaslatára az ellenzéki politikusok.

A legkisebb, 445 ezer forintos büntetést a szocialista Kunhalmi Ágnes kapta, amiért tavaly december 10-én a napirend elfogadását füttyszóval, hangos bekiabálásokkal, majd folyamatos sípszóval nehezítette. Ugyanezen indokból a szintén MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Szabó Sándor, valamint a DK-s Varju László tiszteletdíját egyenként 505 ezer forinttal csökkentették. A szocialisták elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan már rosszabbul járt, ő 594 ezer forintos büntetést kapott rendzavarásért.

Az elnöki pulpitus 2018. december 12-i elfoglalásában részt vevő független Székely Sándor tiszteletdíjából 891 ezer forintot vettek el, míg a szintén független Szabó Szabolcs büntetése közel 1 millió 70 ezer forint.

A büntetések indoklása szerint a képviselők cselekményüket kifejezetten obstrukciós célzattal, fizikai erő alkalmazásával valósították meg.