hirdetés

Sokkoló adatok. Egyben érthető, hogy miért titkolta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a szerződéseit. A szegényeknek osztogatott élelmiszercsomagokban, amelyet az EU finanszírozott brutális áron szerezték be a literes tejet ami 516 forintba került, az étolaj pedig 1333 forintba. Ezen árak a háború előtti árakhoz képest sokkolóak.  Adódik a kérdés, hogy csodálkozunk azon , hogy az EU vezetőinek nem tetszik , ahogy elköltjük a pénzeket ?

Miután az Átlátszó megnyerte a pert s így kénytelenek voltak kiadni a szerződéseket, amelyet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kötött a beszállítóival az Eu-s pénzekből vásárolt élelmiszercsomagok kapcsán kötött. Ezen adományokat szegény, nehéz sorsú családok kapták.

Az első, 2018-ban megrendelt csomagba az alábbi termékek kerültek, mindegyikből egy darab: 1,5%-os tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső tészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom, löncshúskonzerv.

A bíróság döntése nyomán az Átlátszó három táblázatot kapott meg, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat, a keretszerződésben három cég adott ajánlatot: a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt.

A szerződést egyébként 2018-ban írták alá, de a közbeszerzés 2017-es volt, így az összehasonlításnál a 2017-es KSH-adatokat nézték. Csak két összevetés:

  • a 1,5 %-os tej KSH-ára 2017-ben 205 forint, a Káta-Millnél ez 516, a Natur-Rostnál 684, míg az Engernél 781 forint.
  • az 1 literes étolaj KSH szerinti 2017-es ára 489 forint, ez a Natur-Rostnál 846, a Káta-Millnél 901, az Engernél pedig 1333 forint.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a Metro 2017-ben bruttó 159 forintért adta a 1,5%-os Riska tejet, a közbeszerzésen pedig 516 forint lett a tej ára, azaz több mint háromszorosa egy, a piacon elérhető ajánlaténak.

Így mindezek tükrében adódik a kérdés miért volt jó és kinek, hogy ilyen méregdrágán szerezte be az élelmiszercsomagokba valót az állami hivatal ? Adódik az a kérdés is, hogy ki kapott és mennyit vissza zsebbe ? Abba pedig már bele sem merünk gondolni, hogy más eszközöket vajon mennyiért szerzett be a hivatal, mondjuk a Covid idején a maszkokat mennyiért vették ?  Vagy a fertőtlenítőszereket,  és egyéb védőeszközöket ?