hirdetés

Franciaországban szó szerint katasztrofális a helyzet, napokkal az Európa-bajnokság előtt rengetegen sztrájkolnak, tüntetnek és gyújtogatnak. Ráadásul a benzinkutak többsége is bezárt, a tömegközlekedés romokban hever, az energiaszolgáltatás is akadozik. A munkások tüntetnek, nem is akárhogy, mert nem tetszik nekik az őket érintő törvénytervezet, amit a francia parlament elfogadott.  

párizs balhé2

A munka törvénykönyvének változtatásai miatt hatalmas mozgolódás indult a fővárosban, a közlekedés is megbénult, az üzemanyag-és áramellátás pedig a vég szélén. A CGT által országos szinten meghirdetett sztrájk szinte napról napra egyre jobban bővül. Ennek eredményeként a múlt hét óta szinte teljesen kiürültek a pályaudvarok, a vasutasok mellett pedig a teherautó- és kamionsofőrök is becsatlakoztak a sztrájkba, ezzel teljesen megbénítva a közlekedést.

Az elmúlt napokban tovább fokozódott a helyzet, ugyanis azt követően, hogy nyolc olajfinomítóból hatot sztrájkolók vettek blokád alá, egyre jobban fogy a benzin az országban, így a kormány megnyitotta a stratégiai tárolókat, aminek olajmennyisége becslések szerint kicsit több, mint 100 napra elegendő. Annak érdekében, hogy ezt biztosítsák, 20 literben határozták meg az egyszerre vásárolható üzemanyag-mennyiséget, ugyanis már most több, mint 4600 francia benzinkúton nem lehet benzinhez jutni.

A legfrissebb hírek szerint az energiaellátást illetően is várhatóak problémák, ugyanis az áramfogyasztás 75%-a az atomerőművek működésén alapszik, ugyanakkor ezek többségében a mai naptól szintén sztrájkolnak a dolgozók.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a repülőforgalom akadozása mellett a kikötői munkások is sztrájkolnak, akik lezárták a Le Havre mellett található Normandia hidat, akkor elmondhatjuk, hogy az autóforgalmat leszámítva minden téren kaotikus a közlekedés egész Franciaországban. A kormány mindezek ellenére pedig továbbra sem hajlik arra, hogy visszavonja az ominózus munkajogi reformot. Mindez már csak abból a szempontból is nagyon érdekes, hogy június 10-től egész Európa Franciaországra szegezi a tekintetét, ugyanis ekkor kezdődik az idei labdarúgó-Európa-bajnokság, amire óriási tömegeket várnak.