hirdetés

Komoly zűr van a Paks 2-nél ténykedő Roszatom egyik partnerénél, hisz hónapok óta nem kapnak fizetést a munkások. Az ügynek nem sok köze lehet az Ukrajna elleni háborúhoz, ha két hónapja nem fizetnek. Állítólag több munkásnak fel is akartak mondani de ez nem jött össze.

 

Hónapok óta nem kapnak fizetést a munkavállalók a Roszatom egyik alvállalkozójától. A cég a héten több munkavállalójának is megpróbált közös megegyezéssel felmondani. Azaz az ügynek bár biztos szeretnék semmi köze az Oroszországot ért szankcióknak, amiért Ukrajnát lerohanta fegyvereseivel.

Idén januártól kezdve nagyon sok ember nem kapott fizetést. Én perpillanat másfél hónapja nem kaptam egyáltalán fizetést– mondta az egyik dolgozó a csatorna kérdésére.

Nekem már körübelül „600-700 ezer forinttal” tartoznak, és kénytelen voltam kényszerszabadságra is menni. Most pedig közös megegyezéssel próbálták megszüntetni a munkaviszonyomat. Én nem írtam alá. Azt nem tudom, hogy a keleti vendégmunkás kollegák miképp döntöttek-mondta egy másik póruljárt alkalmazott.

Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti képviselője szerint fennáll a veszély, hogy a cég becsődöl, és a dolgozók egyáltalán nem kapják meg a pénzüket.

Én felszólítom a kormányt és személy szerint a paksi bővítésért felelős minisztert, Süli Jánost is, hogy azonnal intézkedjen – mondta a képviselő.

A Paks 2 bővítését felelős tárca nélküli miniszter Süli János hivatala közölte a Roszatom megbízásából folyik a munka, ezért ők a felelősek, és őket kell megkeresni az ügyben.

A Roszatom magyarországi képviselete szerint „bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek” a cégnél, állításuk szerint azonban a projekt fővállalkozója külön lépéseket tett ezek miatt. A Paks 2 építési munkálatai az ütemterv szerint zajlanak– szögezték le.

Nos a munkások hat havi bérükre jogosultak a törvények szerint, amit majd az állam fizet ki a Roszatom partnere helyett legrosszabb esetben. Azonban Paks 2 jövőjét ez a nem kis malőr súlyosan beárnyékolja majd.

( Nagy A.)