hirdetés

Bezárják a fóti Gyermekvárost. Kérdés kié lesz az értékes kastély és a hozzátartozó hatalmas kert, ahol a hányatott sorsú gyermekek legalább picit jól érezhették magukat, jó környezetben.  Az is kérdés, hogy a környéken igen sok alkalmazottat foglalkoztató gyermekváros munka nélkül maradt pedagógusaival, nevelőivel, munkásaival mi lesz ?

 

A Károlyi István Gyermekközpontból kipaterolják a gyerekeket, akiket más városokban helyeznek el. A kormánydöntés szerint a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el, ahol “euró­pai uniós forrásból megvalósuló új, korszerű férőhelyek garantálják majd a gyermekotthoni ellátás minőségének javulását”, írja a Magyar Hírlap az Emmi közleményére hivatkozva.

 

A fóti Károlyi István Gyermekközpont még ebben a fél évben zárhat be. A tárca hangsúlyozta, Zalaegerszegen és Kalocsán a központi speciális gyermekotthon vezetése, szervezete és szakmai irányítása is megújult, így az ombudsman által megállapított korábbi hiányosságok megszűntek. E két helyszín mellett Aszódon és Budapesten helyezik el a most még Fóton gondozott gyermekeket.

A fóti Károlyi-kastély és annak parkja több intézménynek, szolgáltatásnak ad helyet (az itt található ingatlanok felett az MNV Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat). Ezek közül egyik a korábban fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpont.

 

A lap ízt írja, hogy Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tavaly nyáron azt mondta, a nagy, elavult intézmények kiváltása tizenöt megyében már megtörtént, a program a befejező szakaszához ért. Az a cél, hogy valamennyi, a gyermekközpontban ellátott gyermek a számára megfelelő, színvonalas ellátáshoz jusson.

Az országban száznegyven helyszínen mintegy tízmilliárd forintból újultak meg szociális és gyermekvédelmi intézmények, illetve végeztek el energetikai korszerűsítést.