hirdetés

Úgy tűnik, a kormány mást mond, amit Brüsszel. Az Európai Bizottság szerint az energiahatékonysági korszerűsítésre szánt vissza nem térítendő uniós milliárdokat a lakosságra, és nem a közhivatalokra kellene költeni. Így családi házanként minimum mintegy 225 ezer forint jutna korszerűsítésre.

lázár-444

A magyar állam kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, és a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni, válaszolta Jávor Benedek PM-es EP-képviselő kérdéseire Corina Cretu, az Unió regionális fejlesztési biztosa.

Ezzel az Európai Bizottság cáfolta Lázár János októberi azon kijelentését, miszerint a magyar állam csak visszatérítendő támogatást biztosít az uniós keretből az otthonok energiafelújítása számára, mivel az EU új szabályai alapján a lakosság nem kaphat Brüsszelből vissza nem térítendő forrást.

Ha a kormány ebből a pénzből nem 50 ezer lakás egyenként 225 ezer forintos korszerűsítését végzi el, akkor az egész összeget vissza kell fizetni. Az uniós biztos Cretu válaszában arról is írt, a magyar kormány mostanáig nem jelezte, hogy változtatna az eredetileg tárgyalt terven.