hirdetés

Korrupció és vesztegetés a NAV-nál. A vádirat szerint a NAV Bűnügyi Főigazgatóság állományába tartozott pénzügyőr hadnagy milliós nagyságrendű vagyoni előnyért minősített adatokat tett hozzáférhetővé olyan személyek részére, akik ellen a NAV valamely részlege titkos nyomozást folytatott.

NAV

A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre az előnyért hivatali kötelességét megszegve és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt egy volt pénzügyőr hadnaggyal és két civil társával szemben – közölte a főügyészség.

A vádirat szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság állományába tartozott pénzügyőr hadnagy milliós nagyságrendű vagyoni előnyért minősített adatokat tett hozzáférhetővé olyan személyek részére, akik ellen a NAV valamely részlege titkos nyomozást folytatott.

A vádlott olyan személyekkel vette fel a kapcsolatot, akikről tudta, hogy titkos információgyűjtés folyik ellenük. Ezen személyek részére felajánlotta, hogy – az általa meghatározott vagyoni előny ellenében – tájékoztatást ad az őket érintő minősített bűnügyi adatokról. Az ügyben szereplő két másik vádlott olyan civil személyek, akik fizettek a pénzügyőr hadnagynak a minősített adatok megismeréséért.

Mivel az ügyben minősített adatok szerepelnek, ezért a vádirat is minősített, és az ügyben az ügyészség zárt tárgyalás tartását indítványozta. A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

(Fotó: illusztráció )