hirdetés

Vádat emeltek a francia hatóságok szombaton a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni tavalyi merénylet egyik elkövetőjének sógora ellen – közölte egy igazságügyi vezető.

párizs légionereA francia állampolgárságú Mourad Hamyd ellen Párizsban egy terrorellenes ügyeket tárgyaló bíró megindította a nyomozást terrorista bűnözőkkel való szövetkezés miatt, és előzetes letartóztatásba helyezte a férfit.

A 20 éves egyetemistát péntek este adtak át a bolgár hatóságok Franciaországnak, és azzal vádolják, hogy Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez akart csatlakozni.

A francia férfi idén júliusban – Magyarországon és Szerbián át – Bulgáriába utazott, közlése szerint turistaként. Két nappal később a Kapitan Andreevo-Kapikule bolgár–török határátkelőnél belépett Törökországba, ahonnan azonban öt évre ki volt tiltva, ezért azonnal visszatoloncolták Bulgáriába. Ott őrizetbe vették, miután Franciaország július 29-én európai elfogatóparancsot adott ki ellene.

Hamyd nővére volt a felesége a dzsihádista Chérif Kouachinak, aki 2015. január 7-én fivérével, Saiddal behatolt a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe, és 12 embert megölt, 11-et pedig megsebesített. A merénylet másnapján Hamydot is őrizetbe vették, de két nap után szabadon engedték, mert nem találtak bizonyítékot a bűnösségére.