hirdetés

Vádlottak padján a Fideszes polgármester. Mint ismeretes egy sértett és felháborodott asztalosmester faházba rejtett “időkapszulája” buktatta le Tóth Andrást,  volt fideszes parlamenti képviselőt, újfehértói volt polgármestert.  A Fidesz helyi nagyemberét hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolják.

tóth jfehértó

A Nyíregyházi Törvényszék kitűzte a hivatali vesztegetéssel vádolt Tóth András volt újfehértói polgármester, egykori fideszes parlamenti képviselő büntetőügyének első tárgyalási napját.

A  vád szerint a volt polgármester a helyi temető rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével, hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat, például faházépítést, térkövezést, kerítésfestést ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot.

Az ügyészség szerint a megállapodásnak megfelelően a cég nyerte el a temető rekonstrukciójának kivitelezését, a polgármester az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést is kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008 őszén a kft. emberei elvégezték, illetve mások bevonásával elvégeztették a kért munkát, másfél millió forint értékben.

A munkába bevont asztalosmester nehezményezte a korrupciót, ezért egy faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás során “az időkapszulát” a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta.

Tóth András a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, és vallomást tett. A kivitelező cég gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetője a gyanúsításával szemben panaszt jelentett be, és megtagadta a vallomástételt.

Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. 2007 októberében lépett ki a Fidesz frakciójából. Büntetőügyének pikantériája, hogy míg Tóth mára a vádlottak padjára került, egykori megyebéli ellenlábasa, Helmeczy László még mindig aktív politikus, holott a szabolcsi Fideszben korábban mindent megtettek érte, hogy egy fordított koreográfia érvényesüljön.