hirdetés

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. alkalmazásában állt, ingatlangazdálkodói feladatokat ellátó egyik nővel és társaival szemben.

újpestIbolya Tibor fővárosi főügyész pénteki közleményében azt írta, a 61 éves vádlott 2013 januárja és 2016 februárja között az általa kezelt önkormányzati lakáskiutalási-kérelmek döntésre előkészítése során az ügyintézési rendszer hiányosságait kihasználta, és a hátrébb sorolt embereket pénzért cserébe előrébb helyezte a listán.

Az ügyintéző üzletszerűen működő korrupciós közvetítői hálózatot épített fel, a közvetítők “jutalékot” kaptak a további vesztegetési pénzekből, ha újabb, fizetni hajlandó kérelmezőket kutatnak fel. Egy-egy esetben 600 ezer és 1 millió forint közötti összeget kért az ügyintéző, amelyen a közvetítőkkel osztozott, de később a közvetítők is beszervezték maguk alá a korrupcióval lakáshoz juttatott egyes ügyfeleiket, akik újabb ügyletenként szintén közvetítői díjban, alkalmanként 200-300 ezer forintban részesültek.

A vádlottak egyike ügyvéd, aki az egyik közvetítőnek átadott pénzek jogcímének legalizálásához színlelt ingatlanközvetítői megbízási szerződést készített, őt az ügyészség bűnsegédi tevékenységgel vádolja.

A kerületi ügyészség vádiratában 30 tényállásban 39 fővel szemben emelt vádat, amelyben az első rendű vádlotton kívül hárman közvetítőként, öten ügyfélként, majd szintén beszervezett közvetítőként, a többiek pedig alkalmi ügyfélként szerepelnek.

A 26 rendbeli bűncselekménnyel vádolt ügyintéző a halmazati szabályokra figyelemmel tettéért a törvény szerint akár 15 év szabadságvesztést is kaphat.