hirdetés

Vádat emelet az ügyészség Monok expolgármestere ellen, aki pénzért árulta a vádhatóság szerint a magyar állampolgárságot. Az előzetesben lévő politikus és családja, akik szintén vádlottak és részt vettek a nagyüzemi állampolgársági bizniszben, 600 ukrántól vett át közel 200 millió forint összeget a magyar papírokért cserébe.

szepessy, monok

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség a mai napon vádat emelt azzal a férfival és társaival szemben, akik közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a magyar állampolgárság megszerzését hivatali kapcsolataik révén elintézik. A vádirat szerint a magyar állampolgárságú férfi 2013 januárjában megismerkedett két kárpátaljai magyarral, akikkel közölte, hogy Magyarországon vannak olyan hivatalos személyek, akik az ő kérésére pénzért hajlandóak a magyar állampolgársághoz hozzásegíteni olyan külföldi személyeket, akik személyesen meg sem jelennek a magyar hatóságok előtt, illetve a magyar nyelvtudásuk is hiányzik. A férfi a két kárpátaljai magyarral megállapodott, hogy azok Ukrajnában beszerveznek olyan személyeket, akik hajlandóak fejenként kb. 1000 eurót fizetni a magyar állampolgárság ilyen módon való megszerzéséért. A megállapodás alapján 2013 januárja és decembere közötti időszakban összesen 594 fő Kárpátalján élő személy honosítási kérelmeit vette át az említett két közvetítőn keresztül a magyar férfi.

A kérelmek, illetve a pénz átvételében segítséget nyújtott Sz. Zsolt expolgármesternek az élettársa és annak fia is.

185 esetben a férfi átvételi elismervényt is kiállított az iratok átvételéről, amelyen egy magyar város polgármesteri hivatalának hamis bélyegzőjét helyezte el.

A férfi, illetve az élettársa és annak fia összesen 648 800 eurót (azaz több mint 200 millió forintot) vettek át az ukrán közvetítőktől azért, hogy a kedvezményes honosítást elintézzék. Ugyanakkor a tényleges ügyintézés érdekében semmit nem tettek, a pénzt saját céljaikra fordították, egyebek mellett egy családi házat vásároltak 30 millió forint értékben az élettárs gyermekének.

Az ügyészség vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a férfit, élettársát és annak gyermekét, továbbá befolyás vásárlásának bűntettével a két ukrajnai közvetítőt. Az ügyészség a befolyással üzérkedőkkel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, valamint a bűnös úton szerzett vagyonra – beleértve az említett családi házat is – vagyonelkobzás elrendelését. Az ukrajnai közvetítők esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett az ügyészség indítványt – nyilatkozta dr. Nagy Ferenc főügyészhelyettes.