hirdetés

Újabb döglött bűnügyben emelnek vádat. Kérdés, lesz-e elmarasztaló ítélet a közismert fogathajtó, L. Csaba lelövésének ügyében, hisz húsz évig semmi sem történt. A merényletet túlélő sportoló ugyanis nem beszélt soha arról, hogy ki lövette el. Szemtanúk pedig nem nagyon voltak. Igaz, volt rendőri akció, amelynek során a helyszínen elfogták a T. család két tagját, de őket 48 órán belül ki is engedték anno. A bűnbánó maffiavezérek pedig, mint az eddigi nagy leszámolásos és robbantásos ügyekben is láttuk, a bírósági ítéletek megfogalmazása alapján finoman szólva is szavahihetetlenek. Ez volt az a bűnügyi helyszín, amelyről többen azt állítják, a belügyminiszter ott járt. 

Tanyi

Mint ismeretes, négy lövést adtak le anno 1996-ban a nagy olajozások és robbantgatások idején L. Csaba fogathajtóra a Lovin. A sportolót három el is találta. A nyomozást 1997-ben megszüntették, de 2014-ben a vádhatóság újra leporolta az aktákat. Talán nem véletlenül.  Az ügyészség most azon emberek ellen emelt vádat, akik közül kettőt a helyszínen fogtak el a rendőrök, és akik ellen lefolytatták a nyomozást még 1996-ban, azonban vádemelésre nem került sor.

A mostanában egyre többet szereplő pentito maffiavezérek ezen ügyben is tettek terhelő vallomásokat egykori cimboráikra, társaikra, úgy tűnik. Hiába, a szabadság mindennél többet ér. Bár az egy icipicit aggasztó, hogy például a legutóbbi Portik-ügyben is a bíróság elnöke hangsúlyozta, hogy azon személyek, akik börtönben vannak, vagy épp csak régi ismerősei voltak a vádlottaknak, s kapcsolatuk nem túl rózsás mostanában,  nos azoknak a vallomásai szubjektívek, használhatatlanok. Így elképzelhető, hogy a lovis leszámolás is így végződik majd.

Egykor nagy vihart kavart, hogy ezen a helyszínen járt vagy sem a mostani belügyér, aki anno a főkapitány volt. Egy helyszínelő akkor, 1999-ben, azt állította az RTL stábjának, hogy Pintér Sándor ott járt, őt pedig egy lopási ügybe keverték és kirúgták, amikor ennek hangot adott. Az Esti Újság megkérdezte az akkori bűnügyi igazgatót, a ma már elhunyt Kiss Ernő tábornokot, hogy a belügyér valóban járt-e a helyszínen.

Nem tudok róla, hogy ott volt-e vagy sem Pintér Sándor. Azonban miért ne járhatott volna ott, hisz ő volt a főkapitány – nyilatkozta a néhai dr. Kiss Ernő halála előtt nem sokkal az Esti Újság szerkesztőségének.

T. György és három társa ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. A vádirat lényege szerint még 1996. november 13-án az esti órákban T. György elsőrendű vádlott négy célzott lövést adott le a Fiumei úti Sírkert egyik épülete tetejéről a szomszédos Ügetőn tartózkodó L. Csabára.

T. György vádlott-társainak előre megbeszélt szerepe az volt, hogy neki a merénylethez figyelést biztosítsanak, illetve autójukkal a menekülésben segítsék. Végül azonban T. György és a neki a temetőben figyelő társa taxival menekültek el, mert a többieket a kiérkező rendőrök a közeli utcákban igazoltatták, és mivel a kocsijukban lőszert találtak, őket előállították.

A sértettet a mintegy 22-24 méterről leadott négy lövésből három találta el – egy a nyakán, egy az ágyéki csigolyája mellett, egy pedig a bal combjánál –, az életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Az 1997 júliusában bizonyítékok hiányában megszüntetett nyomozás folytatását a Fővárosi Főügyészség 2014 szeptemberében rendelte el, a nyomozás most vádemeléssel zárult a Fővárosi Törvényszéken.

A vádlottak terhére rótt, 1996-ban elkövetett bűncselekmény tíztől tizenöt évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.