hirdetés

Egy református  püspök szerint a börtönbe gyufásdobozba vitték a raboknak a csótányokat a Helsinki Bizottsság tagjai, hogy sikerrel tudják perelni az államot a sanyarú körülmények miatt. Az emberi jogvédő iroda perre megy. Mi pedig csak halkan jelezzük a rabok nem a csótányok miatt kapnak kártérítést, hanem azért, mert a börtönök zsúfoltak és az EU által előírt rab per négyzetméter nem teljesült. Amúgy ezt a hisztit sem értjük, hisz a rabok többségének az ily módon megítélt kártérítését vagy a végrehajtók vagy az állam viszi el, bűnügyi költség, gyerektartás vagy egyéb más jogcímen.

 

Újabb szintre emelkedett az a politikai hiszti, hogy a raboknak ne kelljen kártérítést fizetni , amiért rossz körülmények között élnek.

Most Csuka Tamás váci református püspök csatlakozott ezen propaganda hírdetéshez és egész meglepőt mondott vasárnap a málenkij robot áldozatairól tartott kismarosi megemlékezésen. A hírportálokon megjelent beszéde alapján ( amit nem tudunk, hogy így hangzott-e, hisz nem voltunk ott ) a püspök szerint a Magyar Helsinki Bizottság képviselői csótányokat csempésznek gyufásdobozokban, hogy rosszabbnak tüntessék fel a városi fegyházban uralkodó állapotokat.

Nem sokkal ezután a civil szervezet jelentkezett egy Facebook-üzenettel, amely szerint jó hírnév megsértése miatt református püspök ellen pert indítanak.

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is van elég. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek.

Egyebekben pedig felháborítónak tartjuk, hogy a kormány tagja a magyar bíróságok által alkotmányellenes működés miatt feloszlatott Magyar Gárdát felavató püspökkel együtt templomban politizál. A jó hírnevet sértő hazugságáért természetesen pert fogunk indítani Csuka Tamás nyugalmazott tábori püspök ellen.-írta a MHB a közösségi oldalán.

Nos érdekes per lesz. Egyrészt kiváncsian várjuk, hogy a BV-be lehet-e gyufát bevinni. Ráadásul a rabok nem a csotányok miatt kapnak kártértést, hanem azért mert az Eu előírások alapján egy rabnak meg van szabva, hogy mekkora négyzetméteren kell elhelyezni. Nos a zsúfoltság miatt ez a szám nincs meg.

Az is nagy tévedés, hogy jelenleg az ügyvédek nyerészkednek ezen úgy tudjuk. Amíg a rabok Strassbourghoz fordultak, addig komoly pénzeket kaptak, mesés tízmilliókat, plusz ügyvédi költségeket. Azonban a Fidesz kormány ügyesen megoldotta ezt a kérdést úgy egyezséget kötött az EU illetékeseivel ezen rab kártérítési ügyben, kénytelen is volt, hisz a rabok és a kormány által hiéna ügyvédek sorra nyerték a súlyos összegeket, ráadásul euróban. Így ma már a rabok nem pereskedhetnek, de a kárigényüket jóval alacsonyabbat ugyan de kérhetik. Ez úgy tudjuk úgy működik, hogy a rabok kárigényét az ügyészség kivizsgálja és ki is számolja. Itt már ügyvéd sem kell , sőt 2014-óta a rabok nagyszámú kárigénye is minimálisra csökkent . Egyrészt már nem kapnak súlyos tízmilliókat a rabok. Ráadásul amit kapnak pénzt azt az itthoni számlájukra kapják, így a bűnügyi költségeket, az egyéb végrehajtásokat azonnal el is veszítik.

Nos ez a rab kártérítési pénzek felfüggesztése egy nagy kommunikációs gumicsont, mert ez már évek óta csökkenő tendenciát mutat. Ráadásul már a rabok egy meghatározott összeget kaphatnak csak, azaz nincs az mint korábban, hogy az EU vagy a Strassbourgi bírák mesés összegekt ítélnek meg. persze addig is erről beszél mindenki, holott van más fontosabb téma is.