hirdetés

Súlyos jogszabálysértésekre bukkant az a pár napja zárult vizsgálat, amely a korábbi, a még fideszes polgármester irányítása alatt működő váci önkormányzati cégek felügyelő bizottságában foglalkoztatott klientúra számára utalt kifizetések törvényességét vizsgálta.

 

Az egyik érintett – ma is önkormányzati képviselő – egyéniből jutott a testületbe. Korábban alpolgármester volt.

A másik érintett már nem képviselő, de korábban az volt. Az önkormányzat ellenőrzési osztálya által lefolytatott vizsgálat azt állapította meg, hogy a két helyi politikus nem tartotta be a „köztulajdonban álló, gazdasági társaságok takarékosabb működéséről” szóló, 2009-ben hozott törvénynek azt az előírását, amely szerint egy képviselő lehet ugyan tag több felügyelő bizottságban, de ugyanazon időszakban csak az egyikben vehet fel tiszteletdíjat.

A vizsgálat feltárta, hogy a volt alpolgármester egy erzsébetvárosi önkormányzati cégnél is felvette a felügyelő bizottsági tiszteletdíját ugyanazon időszakban, amikor a Váci Városfejlesztő Kft-nél is. A váci cégnek ez több mint 2,3 millió forint kiadást jelentett.

A jelentés megállapította, hogy az egykori önkormányzati képviselő éveken át, két helyi önkormányzati cégtől is felvett – egy időben – tiszteletdíjat a felügyelő bizottsági tagságért (egyikben elnökségért), amit a törvény tilt. Vác város egyik kft-jének ezek a kifizetések 2,5 millió forintjába, a másik cégnek, több mint 14 millió forintjába kerültek.

Vác polgármestere, Matkovich Ilona határozatban szólította fel a volt alpolgármestert és a volt képviselőt a felvett pénzek és azok közterheinek visszafizetésére. Egyben felkérte az önkormányzati cégek vezetőit arra, hogy ha az érintettek nem fizetik vissza a jogszabály-ellenesen felvett pénzeket, akkor tereljék jogi útra az ügyet, és mindent tegyenek meg a közpénzek visszaszerzése érdekében.