hirdetés

A napokban megint két, kiskunfélegyházi körzethez tartozó madártelepen észlelték a  madárinfluenzát. A környéket lezárták és megkezdték a kacsák és libák kényszerű likvidálását. Mindez pedig nem jó hír mert a szakemberek már kezdtek örülni, hogy vége a járványnak.

Kiskunmajsa, 2016. november 10. „Madárinfluenza miatt helyi zárlat” felirat egy kacsatartó gazdaság bejáratán a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán 2016. november 10-én. A telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma madárinfluenza (H5N8) vírus jelenlétét mutatta ki. MTI Fotó: Donka FerencMár 7 milliárdnál tart a közvetett kár a baromfiágazatban. Ennyi az értéke annak a legalább 3,2 millió madárnak, melyet az állategészségügyi szakemberek döntése alapján levágtak tavaly november, az első H5N8 megbetegedés észlelése óta.

 

Most Kiskunfélegyháza körzetében újabb madarakat kellett leölni – 10 ezer 500 liba és a 10 ezer 370 kacsa esett áldozatul -, mert egy kacsa- és egy libatelepen észleltek gyanúsan sok elhullást és be is bizonyosodott, hogy a madárinfluenza betegítette meg őket. Az állategészségügyi szolgálat a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el. A védőkörzet Kiskunfélegyházán kívül Petőfiszállás külterületét érinti, míg a megfigyelési körzetbe Bugac, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás belterülete, valamint Fülöpjakab, Jászszentlászló, Kunszállás és Tiszaalpár külterülete esik bele.

 

A szakemberek már március elején, február végén úgy becsülték, hogy az ország egésze – pontosabban a tucatnyinál több megye, ahol megjelent a kór – felszabadul a zárlat alól áprilisra. Több hét mentesség, újabb eset észlelése nélküli időszak után lehet csak kimondani ugyanis ezt. Csakhogy március közepén is, és most is fel-felüti a fejét a vírus, s megint madarak ezreit kell leölni a betegség terjedésének megakadályozását szolgálva. Így aztán, ha nem lesz több eset, akkor májusban jöhet el ez az idő. Pontosabban csak Bács megyében ugyanis másutt tényleg felszabadíthatják a zárlatot, megkezdődhet az új állományok telepítése. Emellett továbbra is érvényes az év eleji határozata, ami előírja a baromfik zártan tartását az ország teljes területén.

 

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét kimutatták már Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Angliában, Spanyolországban, Szerbiában, Macedóniában, Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban is.