hirdetés

A Népszabadság botrányának árnyékában fontos törvénymódosításokat akar a Fidesz. Egyebek mellett a felajánlások, a jóváírások és a cégek adókedvezménye is titoknak minősülne ezentúl. A szakértők szerint a Parlament és az ország költségvetése így nehezen lesz majd átláható. 
NAVMéretes módosító javaslatcsomagot nyújtott be a nemzetgazdasági minisztérium az Országgyűlésnek. Ez egyebek mellett titoknak nyilvánítaná az adókedvezmények, a jóváírások és a felajánlások irányultságát – vagyis hogy pontosan ki és kinek fizetné meg ezeket az összegeket, illetve hogy mennyi adót vonhatnak le az ilyen felajánlások után.

Az állami cégeknek és a közintézményeknek továbbra is mindenről be kell számolniuk majd, a magánvállalkozásoknak azonban elég csak az adókedvezmény mértékéről és a jóváírásról nyilatkozniuk.

Sokak szerint ezen módosítások bizony különösen problémássá tenné a költségvetés átláthatóságát, mivel a törvénymódosítást követően nem lehet majd tudni, hogy egy cég puszta jótékonyságból ajánl fel összegeket, vagy ezzel valamilyen politikai célt (például a budapesti olimpiát vagy focialapítványokat) támogatnak, ami viszont módosíthatná egy-egy cég megítélését.