hirdetés

Egy Dassault Falcon 7X-szel bővült a honvédség légi szállító flottája Kecskeméten. Nem tudni, mennyibe került, csak becsülni lehet az árat. Tény, hogy az ilyen gépeket az üzletemberek, milliárdosok szokták használni.  Klasszikus katonai célra nem alkalmas.

 

Dassault_Falcon_7X_1A légiszállító képességnek a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megvalósuló helyreállítása-fejlesztése ezzel második fázisába jutott: a hivatalos hazai terminológiában csapatszállítónak nevezett nehéz kategóriát a könnyű, többcélú szállító- és futárgépé követi -írja a légierőblogger.

Nos futárgépeket egy ekkora országnak mint mi tök felesleges használni és erre súlyos milliókat költeni havonta. A többcélú szállítás pedig csak azt jelentheti, hogy a vezérkar vagy a kormány tagjai. Bár levelek és kisebb törékeny porcelánok szállítására is biztos alkalmas.

Felderítésre pedig ilyen gépet szintén nem szokás használni.

A most beszerzett Dassault Falcon 7X hasonlít ahhoz a géphez, amit Csányi Sándortól, az OTP első emberétől már bérelt a kormány. Ennek ellenére a kommunikációban – ahogy az Airbusok esetében is – kínosan ügyelnek arra, hogy ne kormánygépnek nevezzék az új jövevényt, inkább felderítő- és futárgépnek titulálják.

Azt nem tudni, mennyit fizetett a kormány a repülőért, csak annyi derült ki, hogy „használt jellegüket tekintve a szokásos piaci ár alatt” szerezték be. A típust főként üzleti gépnek használják, úgy 40-50 millió eurót kóstál.