hirdetés

Úgy tudjuk a NAV gőzerővel nyomoz a Pünkösdi Egyhznál történt majd 8 milliárdos csalás ügyében. Újabb gyanúsított egyelőre nincsen de soka még izgulhatnak. Úgy tudjuk az egyháznak havi súlyos tízmilliókat fizettek a szociális étkeztetést szervező egyházi érdekeltségű cégek és emiatt az egyház vezetőit az adóhatóság beidézheti és meg is gyanúsíthatja. Egy lelkész ugyanis már gyanúsított emiatt. Az ügyben tavaly május óta előzetesben lévő jogászok és egyházi tagok továbbra is csendben vannak, nem beszélnek de miattuk más szociális étkeztetésre szerveződött cégeket is górcső alá vesz a NAV minden bizonnyal, hisz köztük van annak az  O. Mariannak az érdekeltségei is, aki a Magyar  Iszlám Közösség és a Baptistáknál történt fura ügyekben is szerepelt.

Miközben a Pünkösdi Egyháznál történt 8 milliárdos csalás ügyében már egy lelkész is gyanúsított, mert a szociális étkeztető cégek egyike havonta súlyos 10-15 millió forintot fizetett hittérítés és egyéb egyházi szolgáltatásért, érdekes módon az egyház korábbi vezetői közül más egyelőre nem kapott se idézést emiatt, se a NAV kommandó nem ment értük. A gyanúsított lelkész úgy tudjuk nincs előzetesben, de lakhely elhagyási tilalom alatt áll. Nos így felmerül kérdés, hogy mivel az egyház is adott súlyos pénzeket, akkor más miért nem gyanúsított emiatt az egyházból ?

Úgy tudjuk a gyanúsított lelkész esete azért is érdekes, mert ő valóban az ingyen ételosztásokon megjelent és mint lelkész segített az ott megjelent embereknek lelki támogatást adni, reményt és hitet adni a rászorulóknak.

Tény kérdése, hogy más az MPE részéről ilyen tevékenységet nem végzett.

Úgy tudjuk a NAV nemcsak a Gordiusz ügyeit vizsgálja, ez az MPE egyik cége, amely a szociális étkeztetést szervezte a sok közül. Az eddigi gyanúsítások ezen cég miatt történtek. Emellett most másik két cég is górcső alá került, legfőképp az egyik, amely O.Mariann érdekeltségébe is tartozik. Az ő neve ismert lehet a 2014-körül kirobbant Iszlám Közösségnél történt botrányról, de a hölgy neve a Baptisták fura milliárdos kétes ügyeinél is előbukkant, amelyben a szociális ellátórendszernél borult a bili és derült ki súlyos milliárdok tűntek el. De O. Mariann neve a takarék botránynál is előkerült de vádlott nem lett, mert nem beszámítható. A hölgy és a Magyar Pünkösdi Egyház üzleti kapcsolata lassan egy évtizede tart, ő is szociális étkeztetésére szakosodott. Ezen szolgáltatásért az egyház súlyos milliárdokat kap évente az államtól, egyfajta normatívát, és O.Mariann szoros viszonyban állt az egyház ét előzetesben lévő jogászával. Üzleteltek magyarán és erre a NAV nagyon kiváncsi, így vizsgálja ezt a szállat is az adóhatóság. Legalábbis az esti Újság így tudja és egyben reméljük is.

Az MPE körüli 8 milliárdos csalásnak eddig hat gyanúsítottja van, két fő a két jogász előzetesben van, két másik fő pedig lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Hamarosan újabb gyanúsítások várhatóak az ügyben és egyes becslések szerint a 30 milliárdot is elérheti a szociális étkeztetéssel okozott kár.

Az ügy eddigi legérdekesebb része, hogy a szociális étkeztetéssel foglalkozó szervezetek, amelyeknek a tulajdonosa mind mind a MAgyar Pünkösdi Egyház volt, éves szinten 60-100 millió forintot kellett, hogy utaljanak lelkészi szolgáltatásként havonta az ingyenes ételosztás mellett. A NAv-nak ez is gyanús nagyon, hisz fura, hogy egy vallási szervezetnek ezen szolgáltatásért fizetni kell. Az adónyomozók feltételezése szerint az állami támogatásokból így vették ki a pénzt ezen szolgáltatók. Az így kivett pénzek mind mind az egyházhoz kerültek. A nagy kérdés, hogy ezen tíz és százmilliók vajón kenőpénzek voltak ? Vagy az állami milliárdokhoz való hozzáférésért cserébe erre tartottak igényt az egyházi vezetők ?

A NAv nyomozói vizsgálják , hogy más szervezetek is csaltak-e, vagy fizettek ki fura pénzeket . Amennyiben más szervezetek is trükköztek a mostani 8 milliárd forintos lát elérheti a 30 milliárd forintot is. Ráadásul vannak az ügynek olyan szereplői, akik érintettek voltak a 2014-ben robbant Magyar Iszlám Közösségnél és a Baptistáknál korábban feltárt otthongondozási és szociális ellátási visszaéléseknél, amelyre a MAgyar Államkincstár hívta fel a figyelmet. Itt is az egyházi szervezetek égisze alatt működő szolgáltatókkal volt a baj, akik az államtól kapott milliárdokat nyúlták le, akárcsak most a szociális étkeztetésnél.