hirdetés

Lecsapott a NAV. Csaknem kétmilliárd forintnyi áfát nem fizetett be az a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Az Esti Újság úgy tudja az ügynek lesz még folytatása és újabb letartóztatások várhatóak.

 

A tájékoztatás szerint a számlagyárat is üzemeltető szervezet vezetőit letartóztatták, a lefoglalt, gyorsan romló árukészletet elárverezték.

A bűnszervezet „fő profilja” az volt, hogy a Budapesti Nagybani Piac egyes zöldség- és gyümölcskereskedőinek állított ki fiktív belföldi beszerzési számlákat, miközben a cégek az árut a valóságban a Közösség területéről közvetlenül szerezték be.

A számlagyár strómanok nevére íratott cégei számos más tevékenységről is állítottak ki valótlan tartalmú számlákat. A bűnszervezet áruszállítást és logisztikai adminisztrációt vállalt – olvasható a közleményben. A NAV nyomozói az ügyben 20 gyanúsítottat hallgattak ki, a bűnszervezet vezetőit időközben letartóztatták – írták, hozzátéve, ha a gyanúsítottak bűnössége beigazolódik, a költségvetési csalásért akár 20 évet is kaphatnak.

A bűnügyi igazgatóság beszámolt arról is, hogy a NAV jelentős mennyiségű készpénzt, nagy értékű gépjárműveket, ékszereket, befektetési aranyat, illetve még nem használt luxus ruházati termékeket is lefoglalt, továbbá bankszámlákat és ingatlant zárolt.

A pénzügyőrök adózatlan jövedéki termékeket is találtak – tudatták. Közölték: az akciót a NAV Merkur Bevetési Egysége is segítette, a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának revizorai és végrehajtói pedig a gyorsan romló árukészlet elárverezésében működtek közre.